Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας: Εκδήλωση για την παρουσίαση ιστορικών τεκμηρίων για την παρουσία της Γαλλικής Στρατιάς στη Θεσσαλία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας-Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Φωτοθήκη Λάρισας, με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση ιστορικών τεκμηρίων, τα οποία αναφέρονται στην παρουσία της Γαλλικής Στρατιάς στη Θεσσαλία τον Ιούνιο του 1917. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Θα προβληθεί βίντεο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας   με στιγμιότυπα από την παρουσία της Γαλλικής Στρατιάς υπό τον στρατηγό Sarrail στη Λάρισα και το Βόλο και την επίσκεψη του στρατηγούστα Μετέωρα, το οποίο επιμελήθηκε το μέλος της Φωτοθήκης Γιώργος Γραβάνης. Πρόκειται για το παλαιότερο χρονικά κινηματογραφικό φίλμ που έχει εντοπισθεί με αναφορές στην πόλη μας και αποκαλύπτει τη Λάρισα μιας άλλης εποχής. Συγχρόνως θα γίνεται και προβολή φωτογραφιών από την παρουσία των Γάλλων στρατιωτικών και τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους.

Ομιλητές θα είναι οι:

Σπύρος Μπαρμπούτης, φυσικός, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας

Αντώνιος Σατραζάνης, Ιστορικός, Διδάκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας – SorbonneParisIV,

Θέμα εισήγησης :« Α’Παγκόσμιος Πόλεμος : Η Γαλλική Στρατιά στη Θεσσαλία και Μακεδονία»

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης, εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η κ. Χρύσα Βουλγαράκη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και ο κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Φωτοθήκης Λάρισας.

Την εκδήλωση θα συντονίζει η κ. Χρύσα Βουλγαράκη.

(Ελεύθερη είσοδος , διάρκεια εκδήλωσης 1 ώρα )

Μοιράσου το άρθρο