Έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας αναβιώνουν στην συνοικία της Φιλιππούπολης

Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 η ΕΜΛΦ διοργανώνει εκδήλωση με αναβίωση εθίμων Δωδεκαημέρου της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Φιλιππούπολης Λάρισας όπως και σε άλλες περιοχές, δεν ξέχασαν τα ήθη και τα έθιμά τους, παρόλο που έπρεπε να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους και τα ενέταξαν στις δραστηριότητες της ζωής τους, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν στις 13:30, τα τμήματα χορωδιών του Πολιτιστικού Κέντρου της ΔΕΗ και του ΜΕΣ “ΘΕΤΤΑΛΟΣ” Αβέρωφ, τραγουδώντας τα κάλαντα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Τα κάλαντα της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης είναι ένα σύνολο με πάνω από 20 ξεχωριστά τραγούδια. Στην εκδήλωση θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν τα πιο αντιπροσωπευτικά.

Η πλατεία θα γεμίσει από μυρουδιές του καβρουμά, τηγανιάς με την αναβίωση του εθίμου της «Γρουνοχαράς» αλλά και άλλων παραδοσιακών φαγητών όπως καρβαβίτσα, τζαρουχάκια, αρμιά με χοιρινό, αρμιά με κότα, λαχανοντολμάδες με αρμιά, φασόλια με αρμιά, τα οποία θα μαγειρέψουν κάτοικοι της συνοικίας.

Στη διάρκειά της εκδήλωσης θα αναβιώσει το δρώμενο “ΚΑΜΗΛΕΣ ΚΑΙ ΝΤΙΒΙΤΖΙΔΕΣ” οι καμήλες και οι ντιβιτζίδες είναι ένα δρώμενο του Δωδεκαημέρου της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το έθιμο αυτό μας γυρίζει, στην εποχή της Διονυσιακής λατρείας (προσαρμοσμένο στους Χριστιανικούς χρόνους), στους εορτασμούς της βλάστησης και της ιερής τρέλας (ξέφρενους χορούς) που προκαλεί η πόση του οίνου. Το έθιμο έχει σαν στόχο να «ξυπνήσει» τη γη και να καρπίσει, γι΄ αυτό και ο ντιβιζτής χτυπά το τοπούζι (φαλόμορφο ξύλινο όπλο) στη γη και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γλεντήσουν και να ευχηθούν καλή χρονιά, με υγεία και καλή σοδειά. Το δρώμενο αναβιώνει ή αναβίωνε, με διάφορες παραλλαγές, σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, όπου ζούνε απόγονοι προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, όπως Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας (με μια ιδιαίτερη δυναμική), Αιγίνιο Πιερίας, Κομοτηνή, Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας, Έβρος κ.α.

Θα ακολουθήσει Ανατολικορωμυλιώτικο γλέντι, με τους ήχους της γκάιντας.

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης σας περιμένει να γλεντήσετε όλοι μαζί, ενθυμούμενοι τα έθιμα, που έμειναν στην μνήμη, από τα παιδιά.

Μοιράσου το άρθρο