Έκθεση ζωγραφικής του Χριστόφορου Αλαμάνη στο Wisedog

Το Wisedog εγκαινιάζει την Παρασκευή 19 Μαϊου στις 20:30 στον υπόγειο εκθεσιακό του χώρο την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χριστόφορου Αλαμάνη, με τίτλο “Soft Decay ”. Η έκθεση περιλαμβάνει την παρουσίαση των έργων λειτουργώντας ως ομάδες/σύνολα που αποτελούν μια (κυρίως, αλλά όχι μόνο) ζωγραφική εγκατάσταση.

Με αφετηρία τη θρησκευτική θεματολογία, μέσα από ένα βλέμμα αναστοχασμού, στα έργα της ενότητας “Soft Decay” ο Αλαμάνης επιχειρεί την επανοικειοποίηση και μεταφορά βιωματικών εικόνων. Σύμβολα και αρχέτυπα συνθέτουν μια μυστηριακή συνθήκη που ωστόσο για τον ίδιο λειτουργεί σαν μια αισθητική έρευνα που καταλήγει στη δημιουργία μιας νές γλώσσας. Τα έργα διακρίνονται από μια φαινομενική αφέλεια και απλότητα – δεν έχουν καμία φιλοδοξία να εντυπωσιάσουν αλλά να μεταφέρουν προσωπικά συναισθήματα χρησιμοποιώντας μία προσωπική μυθολογία που έχει δάνεια από την βυζαντινή τέχνη. Η ίδια η ενέργεια της δημιουργίας λειτουργεί ως μια ιεροτελεστία όμοια της σιωπηλής προσευχής.

Μέσα από μια περιορισμένη παλέτα και με χαρακτηριστικό την έλλειψη προοπτικής, ο Χριστόφορος Αλαμάνης, μετουσιώνει τη βαθμιαία και σταδιακή καταστροφή σε ευθραυστότητα. Μικρά θραύσματα του παρελθόντος απομονωμένα αλλά και έτοιμα να ενωθούν με ένα μόνο σκοπό: την αναζήτηση της ταυτότητας.

 

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Χριστόφορος Αλαμάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στα 16 ως ταλέντο (Άτομα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση)

Σήμερα βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του.

Έχει συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση “Novarte Project” στη Myro Gallery, 2021 και σε επιμέλεια δράσης της Μαρίας Καρρά “Τι κρέμεται πάνω από το νερό και του λείπουν τα φωνήεντα”, Βόλος 2022.

Μοιράσου το άρθρο