Έκθεση φωτογραφίας του Δημ. Πατσούρα στον Μύλο του Παππά

Η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Πατσούρα με τίτλο “07:00 π.μ. Έως 15:00 μ.μ.”, εγκαινιάζεται την Τρίτη  2 Απριλίου, στις 20.00 στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Protometria International Photography Festival. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο 10.00-14.00 και 17.00-21.30  και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2024

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας που αφορά στο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Όπως θα αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέχρι πρότινος όνειρο όλων σχεδόν των Ελλήνων ήταν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποια (οποιαδήποτε) υπηρεσία στον Δημόσιο τομέα, με την προσδοκία ενός σταθερού μισθού και της αίσθησης ασφάλειας και σιγουριάς. Ο ίδιος υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου για δέκα χρόνια έζησε από μέσα τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο.

Παρατήρηση και καταγραφή λοιπόν αποτελεί αυτή η δουλειά του, που οι συγκυρίες, όπως λέει ο ίδιος, το έφεραν να αποκτήσει διαστάσεις κοινωνικοϊστορικού ντοκουμέντου.

“Δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης. Ευρωπαίοι και ντόπιοι ιθύνοντες έκριναν ότι η εξυγίανση αυτού του χώρου θα ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας. Όπως και να ΄χει, το όνειρο του Έλληνα για μια θέση στο δημόσιο καταρρέει και τα θεμέλια του δυσλειτουργικού αυτού μηχανισμού έχουν ήδη αρχίσει να τρίζουν. Τι μέλλει γενέσθαι, οψόμεθα…”

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία για διάστημα δέκα ετών εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου, ενώ παράλληλα σπούδασε φωτογραφία στις σχολές Focus (Φωτογραφία & Video Art) και στην Ελληνική Leica Academy.

Το 2000 παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί επαγγελματικά στη φωτογραφία.Τ ο 2001 προσλήφθηκε ως επικεφαλής φωτογράφος σε περιοδικά μεγάλου εκδοτικού ομίλου. Το 2005 άρχισε να συνεργάζεται με διαφημιστικά γραφεία. Ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ασχολούνταν και με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Από το 2009 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος δουλεύοντας κυρίως μακροχρόνια ανθρωποκεντρικά θέματα εστιάζοντας σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ο τρόπος που του αρέσει να φωτογραφίζει είναι ο βιωματικός. Aπό το 2017 ως 2021 εργάστηκε ώς καθηγητής φωτογραφίας για την Ελληνική Leica Academy.

Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε (Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος) της Ε.Κ.Φ.Α (Ένωση καλλιτεχνών φωτογράφων Αθηνών) και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΦΟΙΒΟΥ (συλλογικός οργανισμός προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα). Το 2022 το story “Still Human” απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό APW (Athens Photo World).

Ατομικές Εκθέσεις: 2023: Greece Photobiennale Θεσσαλονίκη. 2022: Greece Photometria

Festival Ιωάννινα. 2022: Greece Tyrvee Gallery Μεσολόγγιση 

Μοιράσου το άρθρο