Ένα συναρπαστικό αφήγημα για τη φυγή των Ποντίων παρουσιάστηκε στη Λάρισα

Ένα συναρπαστικό αφήγημα για τη φυγή των Ποντίων, που είχαν μεταναστεύσει στην Ρωσία μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78, παρουσιάστηκε στη Λάρισα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Έλφης Κιλλαχίδου με τίτλο “Τίνος παιδί είσαι εσύ;”, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον «Νικόδημο».

«Ο παππούς της Άννας περιγράφει στα γραπτά του τις διώξεις και τις διαδοχικές προσφυγιές του Πόντου από το 1878 έως το 1920 και τα κληροδοτεί στην εγγονή του, η οποία αναρωτιέται για την μετριοπάθειά του ζώντας πλέον σε μια χώρα όπου μεταπολιτευτικά η μετριοπάθεια είναι δυσεύρετη», περιγράφει η συγγραφέας, για να καταλήξει πως «τελικά ο πατριωτισμός είναι το δικαίωμα εδάφους χωρίς διακρίσεις».

«Ο πόθος του ήρωα για τη χαμένη πατρίδα φαντάζει στα μάτια της εγγονής του ως μεγαλοϊδεατισμός και σωβινισμός, ωστόσο τελικά επιχειρεί μια νέα ανάγνωση που μετατρέπεται σε άσκηση αυτογνωσίας και σε πορεία εμβάθυνσης για την ίδια της την ύπαρξη.

Τελικά στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του βιβλίου η απάντηση είναι ότι όλοι είμαστε παιδιά της Σιωπής και της Μνήμης»», ανέφερε μιλώντας για το βιβλίο ο συγγραφέας, Θωμάς Ψύρρας.

Η εκδήλωση-παρουσίαση διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Σμίλη και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς.

Δείτε περισσότερεα στο larissapress.gr

 

Μοιράσου το άρθρο