Έρχεται νέο μυθιστόρημα από τον Θωμά Ψύρρα

Την άνοιξη ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα με τίτλο “Τι απομένει απ’ τη φωτιά” από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο site bookpress.gr:

«Ο εβδομηντάχρονος Αρμένιος Αρτέμ Αμπαριάν, γεννημένος στην Ελλάδα, άνθρωπος με διπλή ταυτότητα, στέλνει τη μαρτυρία της ζωής του, γραμμένη με τον τρόπο της επιστολής, στο νεαρό γιο μιας συμμαθήτριάς του. Αναζητώντας ως νέος ένα δικό του παράδεισο, γίνεται ένα από τα ανώνυμα θύματα της Ιστορίας. Στη μαρτυρία της ζωής του κουβαλάει τον αιώνα του. Και ενώ μιλάει για τα δικά του βάσανα, εξιστορεί τις χαμένες προσδοκίες και το διωγμό εκατομμυρίων ανθρώπων που βρέθηκαν να ζουν, όταν κυνικές εξουσίες και ιδεολογίες χώρισαν αγαπημένους, έστυψαν ψυχές, συνέτριψαν προσδοκίες και χάλασαν ζωές. Έχοντας περάσει από λογής καταστάσεις ως διωγμένος, ξένος, εκπατρισμένος, εξόριστος, φυλακισμένος, πρόσφυγας, νεοφερμένος και μετανάστης, δίνει φωνή στα ανώνυμα θύματα και στους νικημένους σε χαμένες μάχες.

Η μαρτυρία του Αρτέμ Αμπαριάν, απολύτως επινοημένη, συμπυκνώνει την πραγματικότητα ενός αιώνα. Με φορέα τον λαϊκό λόγο (κοινό στοιχείο στο Μαράν Αθά, εκδ. Κέδρος, και στο Θα βοσκήσω το μαύρο, εκδ Μεταίχμιο), αποτυπώνει την ανθρώπινη κατάσταση. Τώρα ο ήρωας-αφηγητής γνωρίζει ότι η Ιστορία αδιαφορεί για τα μεμονωμένα άτομα, που ζουν σε ένα «κατασκευασμένο» παρόν στο οποίο έχει υποταχτεί το παρελθόν και το μέλλον τους».

Μοιράσου το άρθρο