Έρχεται στο Λαογραφικό Μουσείο η θεατρική παράσταση “Όλα τα κάστρα πέσανε”

Τη θεατρική παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε», ένα ιστορικό δράμα εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 7:30 μ.μ., στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και σε συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

«Πρόκειται για μια σημαντική παράσταση, συνέχεια της συνεργασίας μας με τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, που αναδεικνύει ιστορικά την έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από την δύναμη του λόγου, της ποίησης και της μουσικής», ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την εκδήλωση ο Πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, Ντίνος Κόκκινος.

Περιγράφοντας μια προσπάθεια «που αγγίζει τις ψυχές και δίνει νόημα, εγγράφοντας παρακαταθήκες σε γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πατρίδας μας», ο κ. Κόκκινος σημείωσε τη συνεργασία με τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών «σαν συνέχεια της περσινής μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον ίδιο χώρο με τον τίτλο «Νά τα ΄ναι το ΄21» καθώς επίσης και της πολυέκθεσης ζωγραφικής που εγκαινιάστηκε πριν δέκα μέρες και εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αθήνα, στα ιστορικά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, με τον τίτλο «Μεθεόρτια από το ΄21-΄22» με αναφορά στα 201 χρόνια από την επανάσταση του 1821».

«Το ΛΙΜΛ αυτή φορά προσκαλεί το κοινό του όχι για κάποια έκθεση όπως θα ήταν αναμενόμενο αλλά για να παρακολουθήσει θέατρο», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του Μουσείου, Φανή Καλοκαιρινού, υπογραμμίζοντας πως το θέμα της παράστασης έχει άμεση συνάφεια τόσο με το αντικείμενο του μουσείου και τον ιστορικό χαρακτήρα των συλλογών του όσο και με τις επετειακές περιοδικές εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, που παρουσιάζει αυτόν τον καιρό παρουσιάζει.

«Τα μουσεία σήμερα αναγνωρίζονται πλέον ως ιδρύματα ανοιχτά στην κοινωνία και ως χώροι δημιουργίας όπου η γνώση και η μάθηση συνδυάζεται με την ψυχαγωγία. Το μουσειακό θέατρο «δίνει ψυχή» στο μουσείο και στις μουσειακή εκθέσεις και συμπληρώνει την εκθεσιακή αφήγηση παρέχοντας παράλληλα πολλαπλές αφηγήσεις και ερμηνείες και συμβάλλοντας  στην εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης μουσειακής εμπειρίας», κατέληξε, ευχαριστώντας όλους για τη συνεργασία.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πάνος Σάπκας, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέργειες που αναπτύσσονται αναφέροντας τα εξής:

“Όπως γνωρίζετε η συνέργεια είναι βασική αρχή της πολιτιστικής μας πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση, συνεργούμε με τον ιστορικό Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας που παρουσιάζει μια πλούσια και πρωτότυπη θα έλεγα δραστηριότητα, για να έρθει στη Λάρισα, η θεατρική παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε», μια παραγωγή του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, όπου πρωταγωνιστούν Έλληνες Δικαστές.

Είναι ένα έργο εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου που παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα στο Πολεμικό Μουσείο με μεγάλη επιτυχία και με τη Ζωή Τηγανούρια ως σολίστ στο ακορντεόν.

Ο αγώνας των Πολιορκημένων ήταν η σύγκρουση του φωτός με το σκοτάδι, του πολιτισμού με την βαρβαρότητα. Από τα πιο ηρωικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα από τα πιο τραγικά. Το αίμα τους χύθηκε για την Ελευθερία. Άλλωστε, σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Τα κάστρα μπορεί να πέσανε, αλλά ο αγώνας ποτέ δεν πάει χαμένος.

Τι καλύτερο μήνυμα απ’ αυτό σήμερα;”.

Μοιράσου το άρθρο