“Αγαμέμνων” στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας με διήμερο προβολών

Το Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος Λαρισαίων Καλλιτεχνών, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη παραγωγή του με το έργο «Σοφοκλή Αντιγόνη με το βλέμμα της Ισμήνης Γιάννη Ρίτσου» συνεχίζει για την περίοδο 2022- 2023 με το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Αγαμέμνων» από την ποιητική συλλογή του Τέταρτη Διάσταση. Μετά από πολύμηνη προετοιμασία και ολοκλήρωση του μοντάζ της ταινίας η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στις 30 και 31 Αυγούστου 2023 και ώρα 21.15 το βράδυ.

Οι λεπτομέρειες του αρχαίου μύθου που εμπεριέχονται στη σύνθεση του Ρίτσου δείχνουν πως πηγή έμπνευσής του υπήρξε η τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια: Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες.

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει μετά την πολύχρονη απουσία του στην Τροία, τον υποδέχεται πανηγυρικά η Κλυταιμνήστρα, η οποία μαζί με τον εραστή της θα τον δολοφονήσουν με τρόπο φριχτό και ατιμωτικό μέσα στο λουτρό του ανακτόρου.

Ο ήρωας από τους πρώτους κιόλας στίχους βασανίζεται και υποφέρει από την πλήρη αποτυχία των στόχων της εκστρατείας και την ίδια στιγμή κρίνει με απόλυτο τρόπο τους πολίτες του Άργους για τις επιλογές του.

Το βάρος της εξουσίας και των καταστροφικών επιλογών έχει καταρρακώσει τον Αγαμέμνονα εξαιτίας της χωρίς λόγο θυσίας τόσων αθώων ανθρώπινων ζωών.

Ο Αγαμέμνων του Γιάννη Ρίτσου αναρωτιέται «πως γίνεται να θυσιάσεις έναν άνθρωπο για λίγο ούριο άνεμο». Η ζωή της κόρης του Ιφιγένειας και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τους αιώνες, στον βωμό της σκοπιμότητας, και στην ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του εκάστοτε άπληστου και αλαζόνα άρχοντα. Στο πλαίσιο της υπαρξιακής κρίσης που βιώνει ο Αγαμέμνων, διαπιστώνει πως δεν έζησε ουσιαστικές στιγμές αλλά σπατάλησε τη ζωή μόνο και μόνο για να αναδειχθεί στην αντίληψη των άλλων. Βλέπει τον εαυτό του ως «ήσυχο νεκρό» που «παρακολουθεί με τα άδεια του μάτια» την κίνηση και τις χειρονομίες του. Ο ποιητής αναδημιουργεί, αναδιαμορφώνει, αποδομεί τον μυθικό ήρωα και φανερώνει την πραγματική ανθρώπινη φύση του, με τις αγωνίες, τους φόβους, τις ανασφάλειες. Συνειδητοποιεί την αίσθηση της φθοράς, του επερχόμενου θανάτου και του επερχόμενου μέλλοντος που δεν μπορεί να το καθορίσει.

Ο ποιητής κινείται άνετα μέσα στο μύθο, αναφέρεται σε περιστατικά πρωταγωνιστών του Τρωικού πολέμου και με ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο τρόπο αναδημιουργεί, με βάση τις δικές του ποιητικές και νοηματικές αξίες. Είναι ένα έργο βαθιά υπαρξιακό και αποτελεί πρότυπο αναδημιουργίας της Ελληνικής παράδοσης, συνδέοντας το παρελθόν το παρόν και το μέλλον. Ένα κείμενο αναστοχασμού για τους ανά τον κόσμο ματαιόδοξους μεθυσμένους ηγέτες του παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος που για λίγο ούριο άνεμο είναι ικανοί να θυσιάσουν χιλιάδες εκατομμύρια αθώες ψυχές.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Miltiadis Grecos: Αγαμέμνων

Χριστίνα Παπαδημητρούλη: Κλυταιμνήστρα

Αναστασία Μιχαλούδη: Κασάνδρα

Σκηνοθεσία: Dimitris Dimitroulias- Κάμερα: Lefteris Siakis – Μοντάζ: Christos Rigas, Dimitris Dimitroulias – Εικαστική επιμέλεια: Miltiadis Tziotzios – Κουστούμια: Ioylia Papastergiou

Μουσική επιμέλειια: Dimitris Dimitroulias.

ΟΙ προβολές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας.

Μοιράσου το άρθρο