Ασημένιο βραβείο για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στα Lighting Awards 2022

Ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Interior Cultural στα Lighting Awards 2022 απέσπασε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για τη διαδραστική εγκατάσταση χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας «Το ταξίδι στην Ευρώπη», που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Interactive Light Designs, με αφορμή την περιοδική έκθεση του Μουσείου «Η επιστροφή των Μουσών».

Πρόκειται για μια πολυμεσική διαδραστική εγκατάσταση η οποία πλαισιώνει την ομότιτλη ενότητα της έκθεσης και «φωτίζει» τον επιτοίχιο χάρτη της Ευρώπης προβάλλοντας πάνω σ’ αυτόν, σε μορφή animation, τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι Αμπελακιώτες έμποροι προς τη Βιέννη και τις άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αι. Παράλληλα, ένα διαδραστικό τραπέζι αφής βοηθά τον επισκέπτη να ταξιδέψει νοητά μαζί με τα καραβάνια των εμπόρων προς τα μεγάλα εμπορικά και οικονομικά κέντρα της εποχής.

Η εγκατάσταση συμπεριλαμβάνει και φωτίζει την τοιχογραφία με τη «Στήλη της Πανώλης στη Βιέννη», η οποία κοσμούσε το αρχοντικό του Δημητρίου Σβαρτς στα Αμπελάκια. Ο φωτισμός της τοιχογραφίας έγινε με την καινοτόμο τεχνική της επαύξησης χρώματος, δηλαδή την απόδοση του εικονικού αντικειμένου πάνω στο πραγματικό αντικείμενο με την τεχνολογία color pixel mapping, συμπληρώνοντάς τη, μάλιστα, στα σημεία όπου έχει καταστραφεί.

Η περιοδική έκθεση «Η επιστροφή των Μουσών» θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2022.

Μοιράσου το άρθρο