Αυλαία της Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Με εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα, καθ ‘όλη την διάρκεια φιλοξενίας της έκθεσης των τεσσάρων Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος,που εγκαινιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου, έκλεισε η αυλαία της διοργάνωσης της Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ένα εικαστικό γεγονός που ανέδειξε την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, ως έναν φορέα πολιτισμού με ιδιαίτερη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, που είχε σαν στόχο την ανάδειξη και την προβολή της σύγχρονης τέχνης.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η πόλη μας με την διοργάνωση και φιλοξενία της Μπιενάλε, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ανθρώπων της τέχνης, της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και του στελεχικού δυναμικού των μεγαλυτέρων μουσείων της χώρας.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους Νέους δημιουργούς, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με τις τέσσερις Σχολές Τέχνης, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. να οργανώσει τον παραπάνω θεσμό, σαν έμπρακτη χειρονομία στήριξης της Νέας γενιάς αυτού του τόπου και ενίσχυσης της προσπάθειας στο χώρο της Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός πανελλήνιου ενδιαφέροντος και λάμψης, ένας θεσμός που δεν λειτουργησε απλά ως «εκθεσιακή εκδήλωση», αλλά συνέβαλλε μέσω της διοργάνωσης των δύο ημερίδων, στην διερεύνηση των σύγχρονων πρακτικών και των μελλοντικών προκλήσεων ,στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τις προοπτικές των αποφοίτων των Σχολών Καλών τεχνών, θεσμούς, φορείς, μηχανισμούς υποστήριξης και ανάδειξης των νέων δημιουργών.

Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού μέρους της Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών από την επιτροπή κρίσης, απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία και έπαινοι:

Πρώτο Βραβείο

Ελευθερία Προφητηλιώτη για το έργο της με τίτλο «Φωτοψία»

Δεύτερο Βραβείο

Γιώργος Γεωργίου για το έργο «Χωρίς τίτλο»

Τρίτο Βραβείο

Μανούσος Μανουσάκης για το έργο «Χωρίς τίτλο»

Έπαινοι

Πρώτος έπαινος

Σοφία Κυριακίδου για το έργο της με τίτλο «The garden»

Δεύτερος έπαινος

Λουσίν Φισντακτζιάν για το έργο με τίτλο «Prayer»

Τρίτος έπαινος

Έλενα Αντωνοπούλου για το έργο «Χωρίς τίτλο»

Δέσμευση της Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, η υλοποίηση ομαδικής έκθεσης ,με τους έξι βραβευθέντες εικαστικούς.

Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση υπήρξε η τιμητική βράβευση στην κ. Άρτεμις Καρδουλάκη και στον κ. Γιάννη Αγγέλη για την προσφορά και την υποστήριξή τους στο θεσμό διαχρονικά.

Στην έκθεση συμμετείχαν με έργα τους 60 εικαστικοί με 15 έργα από την κάθε σχολή .Η επιλογή των έργων πραγματοποιήθηκε από τις Σχολές Καλών Τεχνών.

Η διοργάνωση της Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος,υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία- πρόταση του προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, κ. Άγγελου Αντωνόπουλου και με την συνδρομή των μελών της Καλλιτεχνικής Επιτροπής κ.Γιάννη Μπόλη που επιμελήθηκε τον κατάλογο, κ. Λουίζας Καραπιδάκη, κ. Λίνας Τσίκουτα και κ. Νίκο Βάνη, με την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος,αφιερώθηκε στην μνήμη της Ειρήνης Κατσίγρα, κόρη του ευεργέτη της πόλης Γεώργιου Κατσίγρα, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Μοιράσου το άρθρο