Αφιέρωμα στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ στο ΔΩΛ με ρεσιτάλ πιάνου και σεμινάριο με τον Απόστολο Παληό

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου-αφιέρωμα στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Το αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο συνθέτη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 150 ετών από τη γέννηση και 80 ετών από το θάνατό του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβληματικές συνθέσεις για σόλο πιάνο υψηλών δεξιοτεχνικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων, που καλύπτουν ολόκληρο το χρονικό φάσμα της συνθετικής του δημιουργίας, από την πρώιμη δραματική Ελεγεία και τις 6 αντιθετικού χαρακτήρα Μουσικές Στιγμές έως τις όψιμες Παραλλαγές σε ένα θέμα του Corelli και τη θρυλική 2η Σονάτα.

Αυτό το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε Φεστιβάλ και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Απόστολος Παληός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, απόφοιτος του ΔΩΛ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Παράλληλα με τη μουσική βραδιά, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο πιάνου την Κυριακή στις 15:30 για ενδιαφερόμενους σπουδαστές του πιάνου στην αίθουσα «Ήβη Βοζαλή».

Για τη συμμετοχή, πληροφορίες:

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Βάνα Φαρμακιώτη: 2410 531960

Το σεμινάριο είναι δωρεάν.

Για την παρακολούθηση ως ακροατές, δεν είναι αναγκαία η κράτηση.

Πρόγραμμα

– Ελεγεία, έργο 3, αρ. 1

– Έξι Μουσικές Στιγμές, έργο 16

1. Andantino

2. Allegrettο

3. Andante cantabile

4. Presto

5. Adagio sostenuto

6. Maestoso

– Παραλλαγές σε ένα θέμα του Corelli, έργο 42 – Σονάτα αρ. 2 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 36

1. Allegro agitato

7. Non allegro—Lento

8. Allegro molto

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΛΗΟΣ

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Απόστολος Παληός είναι σολίστ πιάνου, δρ. μουσικολογίας και ποιητής. Χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες των ημερών μας» (Aldo Ciccolini) και «εξαιρετικά προικισμένος μουσικός» (Cy-prien Catsaris).

Γεννημένος στην Καρδίτσα, έλαβε το δίπλωμα πιάνου με τον Τ. Σακελλάριο και τα πτυχία ανώτερων θεωρητικών με τον Γ. Τσανακά από το ΔΩΛάρισας και ακολούθως αποφοίτησε με σολιστικό δίπλωμα πιάνου από τα Μουσικά Πανεπιστήμια Βερολίνου και Λειψίας και με πτυχίο και διδακτορικό στη μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Υπότροφος διαφόρων Ιδρυμάτων, βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, με διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, έχει εμφανιστεί ως σολίστ στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Bιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης κτλ.), σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Berlin Symphony Orchestra) και σημαντικούς αρχιμουσικούς.

Έχει ηχογραφήσει μεταξύ άλλων με τη Naxos και διαθέτει πλήθος πρώτων παγκόσμιων εκτελέσεων. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και έχει διδάξει πιάνο και μουσική ερμηνεία στα μουσικά τμήματα του ΠΑΜΑΚ και του ΕΚΠΑ.

Μοιράσου το άρθρο