Γονιός: Μια ιδιότητα που δε μπορείς να αποποιηθείς

Γράφει ο Νεκτάριος Πετρενίτης

 

Συνέβη, το επέλεξες; Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αυτό το πλάσμα που έχεις μπροστά σου είναι το παιδί σου και μάντεψε τώρα τι είσαι εσύ για εκείνο.

 

Το να είναι κάποιος γονιός δεν είναι σίγουρα και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όπως επίσης  το να είναι κάποιος χειρούργος. Το «πρόβλημα» με τον γονιό είναι ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Η ιδιότητα του γονέα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν θέλει κανενός την άδεια ή την έγκριση κάποιος για να είναι γονιός αλλά ούτε και θα ερωτηθεί αν εξακολουθεί να θέλει, όπως μπορεί να συμβεί με κάποιον χειρούργο. Από τη στιγμή που φέρνουν δυο άνθρωποι στον κόσμο ένα παιδί εκείνο παίρνει το ρόλο του σαν παιδί και οι γονείς τον δικό τους. Η σχέση γονείς-παιδί είναι μια σχέση που την ορίζει η κοινωνία. Πρόκειται για έναν κοινωνικό (και βιολογικό παράλληλα) δεσμό που ξεπερνάει την προσωπική βούληση των γονέων και του παιδιού. Με άλλα λόγια οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να είναι γονείς και το παιδί υποχρεωμένο να είναι το παιδί τους.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΤΕΛΕΙΑ – ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ

Κάθε νέος άνθρωπος που γεννιέται χαρακτηρίζεται από μια βιολογική «ατέλεια». Δηλαδή, ένα μωρό έχει μειωμένα ένστικτα και αντανακλαστικά σε σύγκριση με τα ζώα. Αυτό το μειονέκτημα έρχεται να… διαβάστε την συνέχεια στο “Άλλο Θέμα

Μοιράσου το άρθρο