Δημήτρης Σιαφαρίκας: Ο Τυρναβίτης που εργάζεται στην Apple μιλάει αποκλειστικά στα Λαρισινά

Συνέντευξη στον Απόστολο Παπαδόπουλο

Δεν γνωρίζεις κάθε μέρα άτομο που δουλεύει στην Apple, πόσο μάλλον όταν αυτός έχει καταγωγή από τη Λάρισα, πιο συγκεκριμένα από τον Τύρναβο.

Ο Δημήτρης Σιαφαρίκας ζει ένα όνειρο που θα ήθελαν να ζούνε πολλοί συνομήλικοί του και όχι μόνο, διότι είτε συμπαθείς είτε αντιπαθείς την Apple, για δικούς σου λόγους, δε μπορείς να μην παραδεχτείς ότι πρόκειται για μια εταιρεία που έχει αφήσει το δικό της στίγμα στον τομέα της τεχνολογίας με πολλά προϊόντα της να αποτελούν τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ας μας πει όμως ο ίδιος ο Δημήτρης μερικά πράγματα για το πώς είναι να εργάζεσαι για την εταιρεία που… σκέφτεται διαφορετικά.

“Αρχικά τελείωσα ηλεκτρολόγος μηχανικός κ μηχανικός υπολογιστών, μετά πήγα στην Αμερική, έκανα μεταπτυχιακό, διδακτορικό και post – doc (μεταδιδακτορικό) στο ίδιο αντικείμενο.

Στην Apple ήταν η πρώτη μου full time δουλειά, ο τίτλος μου στην εταιρεία είναι wireless systems engineer. Ήμουν στο Μαϊάμι όταν με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν αν θα με ενδιέφερε να εργαστώ εκεί, δεν ξέρω καν πως βρήκαν τον αριθμό μου” λέει ο Δημήτρης και συνεχίζει σχετικά με το τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην εταιρεία:

“Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το τρομακτικό επίπεδο οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα. Από την πρώτη μέρα όλα βλέπεις να λειτουργούν ρολόι. Για το κάθε τι υπάρχει policy (συγκεκριμένη τακτική). Ακόμα και για τις μηλιές στο Apple Park (κεντρικά γραφεία της Apple) υπάρχει τμήμα που αναλαμβάνει να κλαδέψει και να ποτίσει τα δέντρα”.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει κατά τη γνώμη του την Apple να διαφέρει από τις υπόλοιπες εταιρείες τεχνολογίας;

Ο Δημήτρης είναι ξεκάθαρος:

“Η διαφορά είναι ότι η Apple δημιουργεί προϊόντα τα οποία είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τωρινή τεχνολογία πάντα σεβόμενη την ιδιωτικότητα.

Επίσης από τα πιο σημαντικά είναι ότι δουλεύω σε προϊόντα και τεχνολογίες που θα δει ο υπόλοιπος κόσμος σε τρία με πέντε χρόνια”.

Στη συνέχεια του ζήτησα να μου πει δυο λόγια για την πρόσφατη απόφαση επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα και το τι σημαίνει για την χώρα μας.

“Για την επένδυση εκεί δεν έχω ιδέα καθόλου, ότι έχω δει από τα ΜΜΕ, πιστεύω πάντως πως είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες μεγάλες εταιρίες και να δείξουμε προς τα έξω ότι η Ελλάδα έχει τις βάσεις για έρευνα, ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό ικανό να στελεχώσει τόσο μεγάλες εταιρίες” απαντάει ο Δημήτρης.

Δε γινόταν να τον μην τον ρωτήσω για την κατάσταση που βρίσκονται τώρα οι Η.Π.Α με τον Κορονοϊό να καλπάζει και ένα περίεργο μετεκλογικό σκηνικό να έχει στηθεί.

“Για την αλλαγή ηγεσίας μετά την νίκη Μπάιντεν δεν ξέρω αν αλλάξει κάτι για την Apple και τι θα είναι αυτό” μας λέει και συνεχίζει σχετικά με την πορεία της πανδημίας, “η κατάσταση είναι η ίδια λίγο πολύ όπως και τον τελευταίο χρόνο, δεν υπάρχει καθολικό lockdown αλλά μάσκες χρειάζονται παντού”

Τέλος του ζήτησα να μου πει τι θα απαντούσε σε ένα νέο παιδί που σήμερα σπoυδάζει πληροφορική ή κάτι παρόμοιο και θέλει να πετύχει ότι και αυτός. Η απάντησή του είναι αφοπλιστικά εύστοχη: “Ζούμε σε μια εποχή που δεν αρκεί απλά να είσαι καλός, πρέπει να είσαι ο καλύτερος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να κανείς το πάθος σου επάγγελμα. Πρέπει κανείς να βρει απασχόληση σε ένα τομέα που θα τον κρατάει ξύπνιο το βράδυ και θα τον ξυπνάει το πρωί είτε αυτό είναι πληροφορική, είτε κομμωτική είτε ζαχαροπλαστική. Γενικότερα για να κάνεις οτιδήποτε χρειάζεται να είσαι παθιασμένος με αυτό”.

 

Μοιράσου το άρθρο

από τα πιο σημαντικά είναι ότι δουλεύω σε προϊόντα και τεχνολογίες που θα δει ο υπόλοιπος κόσμος σε τρία με πέντε χρόνια