“Διέξοδος στην Τέχνη”: Θεατρικό εργαστήριο για εφήβους με τη συμμετοχή της Κυριακής Σπανού

Οι ομάδες «Πλάνη» και «Boiling Point», σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης “Καρόλου Κουν”, πραγματοποιούν το θεατρικό εργαστήριο «Διέξοδος στην Τέχνη», το οποίο απευθύνεται σε εφήβους 12-17 ετών, με εισηγητές δέκα σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και ανάμεσά τους η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού.

Στόχος του εργαστηρίου η επαφή των εφήβων με σημαντικά έργα του παγκοσμίου δραματολογίου, ενώ κατά τη διάρκειά του οι εισηγητές θα μοιραστούν μαζί τους μυστικά και γνώσεις για το θέατρο μέσω σύντομων «μαθημάτων» θεωρίας και πράξης που περιλαμβάνουν αναλύσεις, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων η Κυριακή Σπανού (18/2) θα επικεντρωθεί σε βασικές ιδέες της Μπρεχτικής σκέψης και πρακτικής. «Θα εστιάσουμε στην έννοια του «σύνθετου βλέμματος» (complex seeing), δηλαδή στις διαφορές οπτικές γωνίες που κοιτάμε το ίδιο γεγονός, ανάλογα με τη θέση (χωρικά) που βρισκόμαστε αλλά και ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες μας που διαμορφώνονται με βάση την κοινωνική και οικονομική μας θέση.

Κείμενο αναφοράς θα είναι η «Σκηνή του δρόμου». Μια δεύτερη Μπρεχτική ιδέα που θα διερευνήσουμε είναι το δίλημμα και η απόφαση του προσώπου. Για τον Μπρεχτ, τα δραματικά πρόσωπα δεν κινούνται ντετερμινιστικά, αλλά βρίσκονται μπροστά σε ένα φάσμα επιλογών και αποφασίζουν. Κείμενα αναφοράς είναι τα σύντομα δραματικά του κείμενα Αυτός που λέει Ναι και Αυτός που λέει Όχι που γράφτηκαν για μαθητές ως παιδαγωγικό εργαλείο κατανόησης της απόφασης», αναφέρεται σε χαρακτηριστικό σημείωμα.

Η δράση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μοιράσου το άρθρο