Δράσεις πολιτισμού από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τον Μουσικό Σύλλογο

Με μότο τη ρήση του Μπρεχτ «η τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών» το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν δράσεις πολιτισμού, την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8.30 μμ με μια πορεία σωματείων και φορέων με μουσικούς στην κεφαλή ξεκινά από την κεντρική πλατεία για το Kηποθέατρο.

Στο κηποθέατρο ξεκινά το πρόγραμμα με το θεατρικό δρώμενο «Δημοψήφισμα» του Μπ. Μπρεχτ από την Θεατρική Ομάδα του ΕΚΛ.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με σχήματα συναδέλφων μουσικών. Θα συμμετέχουν σε όλη την παραγωγή (μέχρι στιγμής) πάνω από 30 καλλιτέχνες. Περισσότερα για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι δωρεάν και παράλληλα θα κυκλοφορεί κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων που διοργανώνουν την εκδήλωση.

Σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Παραρτήματος Λάρισας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου κ. Λευτέρης Γάλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως “τα δύο τελευταία χρόνια είδαμε, μάθαμε και καταλάβαμε πολλά. Μπορούμε όλοι μας να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα.

Ότι και να συμβαίνει γύρω μας, μόνη αποτελεσματική απάντηση και ελπίδα είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας.

Σ’ αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί όπως αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας.

Όλοι μαζί αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην εργασία, τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την πρόνοια.

Η ρίζα των προβλημάτων που ζούμε όπως τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, η ακρίβεια, η ανεργία, η ενεργειακή κρίση, η καταστολή είναι κοινή με αυτή που φέρνει τους πολέμους και τις επεμβάσεις, δηλαδή, η ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για περισσότερα κέρδη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, με το οποιοδήποτε κόστος.

Με την εκδήλωση, την δράση μας τους λέμε…

«Όχι που θα κλαίμε την τύχη μας, γίναμε φωνές ενωμένες, να γίνουν δύναμη οι στίχοι μας, να γίνουν όπλα οι πένες» (#Artattcak)”

Ο γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, κ. Αχιλλέας Σίμος σημείωσε τα εξής: “Τον φετινό χειμώνα του 2021 – 2022 βγήκανε μπροστά ξανά τα καλλιτεχνικά σωματεία της περιοχής και με το lockdown στην μουσική οργώθηκαν κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καλλιτεχνικό δρώμενο με αφορμή τα 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά λοιπόν το  #artattack όπως εύστοχα ονομάστηκε ήταν μια κεντρική πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που ξεκίνησε τον περσυνό Μάρτη, μετατράπηκε σε πανελλαδική καλλιτεχνική δράση, έγινε τραγούδι, έγινε σλόγκαν.

Πριν μπούμε λοιπόν για τα καλά στην καλοκαιρινή σεζόν, έχοντας ως βάση όλη αυτήν την δράση που περιγράψαμε, τον πανελλαδικό συντονισμό μουσικών σωματείων στην Αθήνα τον Φλεβάρη του 2022, την πανΘεσσαλική Σύσκεψη καλλιτεχνών στην Λάρισα, οργανώνουμε με πρωτοβουλία του ΕΚΛ και του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ την δική μας γιορτή ελπίδας και διεκδίκησης, όλοι μαζί, συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι και φορείς.

Μπροστά μας έχουμε τη μάχη της επιβίωσης από την ακρίβεια στην ενέργεια και όλα τα προϊόντα ως απόρια της πράσινης μετάβασης, του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και βέβαια των συνεπειών του πολέμου. Έχουμε τη μάχη της υπογραφής Σ.Σ.Ε. σε όλους τους κλάδους και στους μουσικούς αξιοποιώντας ως παράδειγμα τις κατακτήσεις των οικοδόμων, των εργαζόμενων στην e-food και την COSCO, την ΛΑΡΚΟ, τους εργαζόμενους στα πετρέλαια και τα λιπάσματα Καβάλας.

Ενώνουμε τις φωνές μας και την μουσική μας με όλους τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης!

Κάνουμε την τέχνη μας όπλο στα χέρια των πολλών που δίνουν μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, της ανέχεια! Ο αγώνας είναι πολιτισμός!

Γινόμαστε ένα με τους εργαζόμενους, με τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου για να μην «σκοτώνονται οι λαοί για τα αφέντη το φαΐ».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας δήλωσε τα εξής: “Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ως μέρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ βλέπει την Τέχνη και τον Πολιτισμό ως λαϊκό δικαίωμα και την πάλη για τη διεκδίκησή τους ως μέρος της ταξικής πάλης, του αγώνα των εργατών και του εργαζόμενου λαού όχι μόνο κόντρα στα σκουπίδια της πολιτιστικής βιομηχανίας αλλά και ως μέσο εμψύχωσης, διαπαιδαγώγησης, καλλιτεχνικής έκφρασης. Εργαλείο για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης.

Αγωνιζόμαστε για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει, αυτά που της ανήκουν. Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής. Όμως στα χέρια των καπιταλιστών έχουν μία και μοναδική ερμηνεία: εμπόρευμα – κέρδος. Θεωρούμε καθήκον μας να καλλιεργούμε αντιστάσεις στην πολιτιστική σαπίλα και να προάγουμε τον πολιτισμό που καλλιεργεί θετικά τον άνθρωπο, τον πολιτισμό που αφυπνίζει συνειδήσεις. Γι΄αυτό κι ως θέμα είναι ενταγμένο στην πλατιά συζήτηση για το «τι κίνημα χρειάζεται σήμερα» που θέλουμε ανοίξει με αφορμή την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18-19 Ιούνη.

Η ιστορία του  εργατικού κινήματος είναι άλλωστε δεμένη με την πολιτιστική έκφραση και μας έχει αφήσει πλούσια πείρα και πλούσιο υλικό για το πώς οργανωνόταν οι πολιτιστικές ομάδες και τι επετύγχαναν στα βουνά με τους αντάρτες στα ξερονήσια, στις φυλακές. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές ξεπηδούσαν ομάδες, οι οποίες με αυτοσχέδια ή έντεχνα σχήματα βοηθούσαν στην οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα και ανέβαζαν το αγωνιστικό φρόνημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα Σωματεία να αγκαλιάσουν αυτή την ωραία πρωτοβουλία, να κάνουν υπόθεση δική τους την επιτυχία της. Θεωρούμε αναγκαία συνθήκη  για τα ίδια  τα σωματεία για την αναζωογόνηση τους να εντάξουν αυτή την πλευρά, της πολιτιστικής δράσης, στον καθημερινό αγώνα. Είναι άλλωστε μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν μια δουλειά , με πολύ μεράκι και δημιουργική διάθεση από εξαιρετικούς καλλιτέχνες της πόλης μας.”

Μοιράσου το άρθρο