Δωρεάν εκπαίδευση επιστημόνων στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστρεπτικές τεχνικές

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο, για να συμμετέχουν σε ένα σεμινάριο-σπονδή στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παίρνουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΕΚΠΟΛ- Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα στοχευμένο σεμινάριο/ Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Η δράση αυτή υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα»).

Για το σκοπό αυτό, διοργανώνεται, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, στη Λάρισα  (Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα») το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο, με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες – εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Ποιους αφορά

Στo Σεμινάριo/ Εργαστήριo, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες , όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ειδικότερα το Σεμινάριο/Εργαστήριο αφορά: Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς, φοιτητές Πληροφορικής , Ιστορίας –Αρχαιολογίας , Μηχανικούς Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες, Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘ και Β’ Βαθμού, υπεύθυνους δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών μουσείων, εκπροσώπους Μητροπόλεων  κ.ά.

Η εκπαίδευση θα γίνει σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα, μετά από επιλογή),  λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/, στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήδη έχει προκύψει εντονότατο ενδιαφέρον από πλευράς ενδιαφερόμενων επιστημόνων.

Την εξειδικευμένη εκπαίδευση αναλαμβάνει η πρωτοπόρα και διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρου Γκανέτσου (Εργαστήριο Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών), μεταφέροντας συμπυκνωμένη γνώση στην ανάδειξη και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα , μετακινείται στην περιφέρεια και εκπαιδεύει επιστήμονες στο χώρο τους, με φορητές συσκευές.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Μοιράσου το άρθρο