Δύο βραβευμένοι συγγραφείς στο 1ο Θράκα μικρό φεστιβάλ

Στο διήμερο του 1ου Θράκα μικρό φεστιβάλ στη Λογοτεχνική Γωνία, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο βιβλιοπαρουσιάσεις, βραβευμένων συγγραφέων των εκδόσεων Θράκα.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής “Η καλοσύνη διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα” της Marija Dejanović, κατά τη διάρκεια της οποίας η ποιήτρια θα συνομιλήσει με τον Θάνο Γώγο και θα παρουσιάσει το βιβλίο της στο κοινό.

Τα ελληνικά είναι η πέμπτη γλώσσα στην οποία μεταφράζεται το βιβλίο της Κροάτισσας συγγραφέως η οποία ζει τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα. Οι άλλες χώρες στις οποίες έχει κυκλοφορήσει, είναι η Κροατία, η Σερβία, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικά με το βιβλίο:

Στο βιβλίο της “Η καλοσύνη διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα” η Marija Dejanović παρατηρεί τον εαυτό της από απόσταση μέχρι να τον αναγνωρίσει. Αυτή η συλλογή συντίθεται από θαυμάσιους λυρικούς στίχους που εξερευνούν την ιδέα του αιώνιου ξένου: του εαυτού.

Όπως μια έντονα διορατική μάρτυρας με πάθος για αναστοχασμό, οι ιδέες της Dejanović ξεδιπλώνονται και ανθίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη ως μνήμη και ιστορία, αναδύονται στο παρόν και το μεταπλάθουν, προκειμένου να ξυπνήσουν τους αναγνώστες από τον βαθύ ύπνο της αυταπόδεικτης ευτυχίας και φέρνοντας στο φως, μέσω της κρυστάλλινης εικονοποιίας της, τις ευεργετικές αλήθειες που ενέχουν οι σκληρές πραγματικότητες.

–Sandorf Passage

Τα ποιήματα της Marija Dejanović είναι κεφάλαια μιας νουβέλας που δεν έχει γραφεί. Ή κεφάλαια της ζωής. Γραμμένα από ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά παράλληλα και από μια μεγάλη διεκδίκηση απέναντι στη ζωή, αυτά τα ποιήματα στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα και δίδαγμα στο μακρινό σύμπαν: δεν υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές από τις μικρές διαφορές, διαφέρουμε στ’ αλήθεια μόνο από αυτούς που είναι πολύ κοντά μας. Ευγενής, ανήσυχη και οικουμενική ποίηση. -Miljenko Jergović

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Marija Dejanović (1992) είναι ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας. Σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία και Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Ζει μεταξύ Ζάγκρεμπ, Κροατίαs και Λάρισας και έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης: 2018 – Etika kruha i konja (Βραβείο Goran, βραβείο Kvirin), 2019 – Središnji god (Βραβείο Zdravko Pucak), 2021 – Dobrota razdvaja dan i noć (επιλεγμένη λίστα για το μεγαλύτερο Κροατικό βραβείο ποίησης, Tin Ujević) και μία θεατρική παράσταση Ne moramo više govoriti, svi su otišli (Βραβείο Marin Držić για το έτος 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας). Μεμονωμένα ποιήματά της βραβεύτηκαν με το Βραβείο Milo Bošković (2021), το Βραβείο DiBiase Poetry Contest (2021) και το Βραβείο Castello di Duino (2022).

Το βιβλίο της “Η καλοσύνη διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα” κυκλοφόρησε στη Σερβία (Treći trg, 2022), στις ΗΠΑ (Sandorf Passage, 2023), στη Βόρεια Μακεδονία (PNV Publikacii, 2023) και στην Ελλάδα (Thraka, 2023).

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί επίσης μια τρίγλωσση επιλογή των πιο πρόσφατων ποιημάτων της Όρατο Όστο (2020, Κύκλος Ποιητών), όπως αντίστοιχα έχει κυκλοφορήσει και στη Γερμανία μια τρίγλωσση επιλογή ποιημάτων της (2022, Hausacher LeseLenz). Μεμονωμένα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Είναι μέλος της Κροατικής Εταιρείας Συγγραφέων, του Κέντρου PEN της Κροατίας και της πλατφόρμας διεθνών ποιητών και φεστιβάλ Versopolis. Παράλληλα είναι μία από τις συντάκτριες των περιοδικών Tema και Libartes καθώς και αναπληρώτρια διευθύντρια του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:20, ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος θα συνομιλήσει με τον Θάνο Γώγο συστήνοντας την ποιητική συλλογή του “Αγόραζα πάντα διάφανες ομπρέλες” στο κοινό.

Σχετικά με το βιβλίο:

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, 10 χρόνια μετά την ποιητική του συλλογή “Ανεκπλήρωτοι φόβοι” που του χάρισε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα και έπειτα από μια πολύ επιτυχημένη παρουσία στον χώρο της πεζογραφίας (υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος με το “Χάθηκε βελόνι”), επανέρχεται στην ποίηση με μια συλλογή φλέγουσας ορμής και υπαρξιακής επαγρύπνησης.

Ποιήματα που αντικρίζουν κατάματα το πολύμορφο θαύμα της ανθρώπινης εμπειρίας, στοχεύοντας στην αυξημένη συνειδητότητα και τη συμφιλιωμένη με τον πόνο, θαρραλέα πορεία προς το μέλλον. O Γκέζος, με πυκνή ευθύβολη γλώσσα και συνομιλώντας με την εγχώρια και ξένη ποιητική παράδοση, μας προσφέρει μια συλλογή που δονείται από αναβαπτισμένη πίστη στη ζωή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε στη Χιμάρα της Αλβανίας το 1988 και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή “Ανεκπλήρωτοι Φόβοι” (Πολύτροπον, 2012), έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013. Ακολούθησαν: το μυθιστόρημα “Η λάσπη” (Μελάνι, 2014, υποψήφιο για το Athens Prize for Literature), η συλλογή διηγημάτων “Τραμπάλα” (Μελάνι, 2016) και το μυθιστόρημα “Χάθηκε Βελόνι” (Μεταίχμιο, 2021, υποψήφιο για το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος).

Η “Λάσπη” έχει κυκλοφορήσει στην Αλβανία και από το 2023 και στη Γαλλία. Η “Τραμπάλα” μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες (Αγγλικά, Τουρκικά, Σερβικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Αλβανικά) από την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το διήγημά του “Καρδιές για φάγωμα” έχει γυριστεί σε ταινία μικρού μήκους από την Ειρήνη Κούτουλα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο European Youth Event 2018 στο Στρασβούργο και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Κιέβου το 2016. Ζει στην Αθήνα.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 8 Ιουνίου 18:00 «Μια περιπλάνηση στην αποπλάνηση του νου» Θεατρικό Εργαστήριο με την Ελένη Ελεονώρα Τσιαντούλα 19:30 Live: Σαξόφωνο, Θάνος Φυσέκης 19:45 1 χρόνος Λογοτεχνική Γωνία Σύντομες ομιλίες: Πάνος Σάπκας, Θάνος Γώγος, Νίνα Καψάλη 20:00:

Παρουσίαση του βιβλίου της βραβευμένης και πολυμεταφρασμένης Κροάτισσας ποιήτριας Marija Dejanovic “Η Καλοσύνη διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα” 20:45 Live: Σαξόφωνο, Θάνος Φυσέκης 21:00 Παρουσίαση του βιβλίου του Ευθύμη Λέντζα “Το μερίδιο” 21:30 Live: Σαξόφωνο Θάνος Φυσέκης 21:45 Περιήγηση στην εικαστική έκθεση «Project Cell» *Παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη

Παρασκευή 9 Ιουνίου 19:30 Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Αθανασέλου “Το πρόσωπο εντός μου” (ομιλητής Κώστας Λάνταβος) 20:00 1η Προβολή της μικρού μήκους ταινίας του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης (Δημήτρης Βάλλας) 20:10 Ενημέρωση για το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και τις δράσεις του 20:20 Ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος συνομιλεί με τον Θάνο Γώγο, διαβάζει ποιήματά του και υπογράφει βιβλία του. 21:00 Παρουσίαση του Βιβλίου “Καθημερινές Ιστορίες Βυσσινί Τρέλας» του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου (ομιλητής ο βετεράνος της ΑΕΛ Γιάννης Αλεξούλης) 21:40 Open Mic 22:00 Party Μουσική επιλέγει ο Κωστής Παπαζάκ *Παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος *Η ΘΡΑΚΑ και το ΠΟΚΕΛ καλούν τους πολίτες και τους λογοτέχνες να προσφέρουν βιβλία τους στη Λογοτεχνική Γωνία, για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών της Λάρισας

Μοιράσου το άρθρο