Δύο βραδιές ντοκιμαντέρ με τον Σταύρο Ψυλλάκη στη Ραψάνη

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ. μας προσκαλεί σε δύο ξεχωριστές βραδιές κινηματογράφου, στις 02 και 04 Αυγούστου στις 21:00, στο Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, με τις ταινίες – ντοκιμαντέρ, «Αποχαιρετισμός» και «Οφειλή» αντίστοιχα: δύο ντοκιμαντέρ ωδές στην ύπαρξη, του Σταύρου Ψυλλάκη.

Μετά την προβολή, θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να συζητήσουμε με τον σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη, για το περιεχόμενο των ταινιών του και το κινηματογραφικό του έργο.

Λίγα λόγια για τις ταινίες-ντοκιμαντέρ:

«ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ» – η μνήμη του τόπου (2022) – Τρίτη 2 Αυγούστου στις 21:00, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης

«… χιλιάδες αγωνιστές σε όλο τον κόσμο είχαν δώσει ό,τι είχαν για ένα σκοπό που, όπως πίστευαν, όπως έλεγαν, ήταν μεγαλύτερος από τους ίδιους, μα που τελικά αποδείχθηκε πως το μεγαλείο του ήταν αυτοί οι ίδιοι.» Chris Marker.

Έχοντας ως βάση το αδημοσίευτο υλικό του 2007 της τότε ταινίας «Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε», ο Σταύρος Ψυλλάκης αποφάσισε να συνεχίσει την ιστορία του ήρωα Γιάννη Λιονάκη. Ο Γιάννης Λιονάκης, 87 χρονών, ως διωκόμενος και επικηρυγμένος αντάρτης, σ’ ένα ταξίδι αποχαιρετισμού στον τόπο που καθόρισε τη ζωή του, μας αφηγείται μια απίστευτη προσπάθεια επιβίωσης, 14 χρόνων (1948-1962), που ξεκινάει με το τέλος του Εμφυλίου στην Κρήτη.

«ΟΦΕΙΛΗ» (2021) – Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 21:00, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης

Ο ήρωας της ταινίας, Αλέκος Ζούκας, είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, δεινός αφηγητής, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά στοχαστικός. Επιλέγοντας δύο κομμάτια από τη ζωή του, τις εκμυστηρεύσεις του για την εμπειρία του με τον καρκίνο και τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη, δημιουργούνται εναλλασσόμενες ενότητες που συνδέονται με αποσπάσματα από τα προσωπικά του ημερολόγια.

Ο κυρίαρχος χρόνος της αφήγησης καθορίζεται από το πώς ο «ήρωας» μας βιώνει την εμπειρία του. Υπαρξιακά ζητήματα και αγωνίες αναμοχλεύονται μέσα του. Όμως, η ταινία δεν μιλά για τον καρκίνο. Μιλά για τους καρκίνους που καταδυναστεύουν τη ζωή μας, γι’ αυτά που χάσαμε, που ξεχάσαμε ή που νιώθουμε ανήμποροι πια να γευτούμε, σε μια καθημερινότητα που μας συνθλίβει κι εμείς άκριτα αποδεχόμαστε και αναρωτιέται, μέσω

του «ήρωα» μας, «πότε θα καταλάβει ο άνθρωπος ότι οφείλει περισσότερα στην ποίηση απ’ ότι στην εφορία;». Η ταινία, ουσιαστικά, είναι ένα εγκώμιο στη φιλία.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.

Για να βρείτε την εκδήλωση και περισσότερες πληροφορίες, αναζητήστε εδώ:

https://www.facebook.com/events/5389658481101648/?ref=newsfeed

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των αυγουστιάτικων δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» ΕΔΩ

Μοιράσου το άρθρο