Εγκαίνια νέου κύκλου βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικες με θέμα “Γεύσεις Παράδοσης” στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Καθώς στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη (ΛΙΜΛ) εγκαινίασε έναν νέο κύκλο βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικες με θέμα «Γεύσεις Παράδοσης».

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο που είχε ως θέμα την «Παρασκευή της παραδοσιακής θεσσαλικής πίτας». Με συμμετοχή ατόμων διαφόρων ηλικιών το εργαστήριο είχε διαγενεακό χαρακτήρα με τις πιο μεγάλες και έμπειρες γυναίκες να καταθέτουν μνήμες, γνώσεις , συνταγές , εμπειρίες στους νεότερους συμμετέχοντες πάντα σε σχέση με παραδοσιακά εδέσματα.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του ΛΙΜΛ κ. Άρη Καρτσαφλέκη ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εισαγωγή από την Επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού για την γαστρονομική κουλτούρα των πληθυσμών ως φορέα μνήμης:« Οι γεύσεις γεννούν συναισθήματα. Ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Δημιουργούν δεσμούς. Χαρακτηρίζουν μια κοινότητα, μια κουλτούρα. Είναι πολιτισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας και ξυπνούν μνήμες».

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ομιλία από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc κ. Αναστασία Σιατήρα για την σημασία και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής με ειδική αναφορά στη διατροφική αξία της παραδοσιακής πίτας. Επίσης παρουσιαστήκαν προτάσεις για την ένταξη της θεσσαλικής πίτας σε ένα υγιεινό πρόγραμμα καθημερινής διατροφής για ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.

Στο βιωματικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες παρασκεύασαν την θεσσαλική πίτα με την καθοδήγηση της κ. Αριστέας Μπέσιου, παλαιού μέλους του συλλόγου, και της κ. Ειρήνης Κόκκα, οι οποίες έδειξαν τον τρόπο ανοίγματος φύλλου για την παρασκευή της πίτας και μίλησαν για τα μυστικά και την παράδοσή της.

Στο πρόγραμμα παρευρέθηκαν η κ. Εύη Παπαχατζοπούλου, επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου του Μουσείου και η κ. Στέλλα Κίττα , μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

Τα επόμενα εργαστήρια με θέμα την παραδοσιακή διατροφή θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο χώρο του μουσείου και θα ανακοινώνονται νωρίτερα για έγκαιρη δήλωση συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους.

Μοιράσου το άρθρο