Εγκαίνια της έκθεσης “Better Times” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 19.00 το απόγευμα, παρουσία του καλλιτέχνη Federico Alcaro, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης BETTER TIMES, στην Αίθουσα Eκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λάρισα, Κούμα 28 στον 1ο όροφο.

Ο καλλιτέχνης Federico Alcaro παρουσιάζει στην Ελλάδα την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο Better Times, μία έκθεση έξω από τον χρόνο. Μέσα από την άσκηση της αφαιρετικής σκέψης, την προσομοίωση και τον αναστοχασμό, η έκθεση φέρνει στη σκηνή παραμορφωμένες εικόνες, πιθανόν μελλοντικές (ετεροτοπίες), βασισμένες σε ακραία πραγματικά προβλήματα, μεταφέροντας στην επικαιρότητα τα ίδια προβλήματα και πυροδοτώντας έναν κριτικό προβληματισμό για τη σύγχρονη ζωή.

Χωρίς ευχάριστες συζητήσεις, ελπίδες ή εικόνες που παρακινούν για να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, αλλά μόνο πιθανές αλήθειες που γεννούν ένα νοσηρό ενδιαφέρον για ένα ενδεχόμενο μέλλον και αφήνουν ένα αίσθημα μελαγχολίας για καλύτερες στιγμές, γνωρίζοντας ότι αυτές οι καλύτερες στιγμές, όσο εφήμερες κι αν είναι, είναι οι τρέχουσες: Better Times.

Η έκθεση σχεδιάστηκε ως ένα ταξίδι πολλαπλών κατευθύνσεων όπου τα έργα συγκεντρώνονται σε πέντε θεματικές ζώνες (πίστη, τεχνολογία, κλιματική αλλαγή, όρια, γεωπολιτική) και συνδέονται μεταξύ τους σε έναν εγκάρσιο διάλογο. Γι’ αυτό ο επισκέπτης καλείται να περιπλανηθεί ελεύθερα ανάμεσα στις διάφορες θεματικές περιοχές, αφού δεν υπάρχει προκαθορισμένος δρόμος.

Κάθε έργο τέχνης συνοδεύεται από μια λέξη ή έναν νεολογισμό, που συνδέεται με το έργο τέχνης αλλά δεν δίνει ένα μοναδικό νόημα, ώστε το κοινό να έχει την δυνατότητα να βρει άλλους. Αυτές οι λέξεις αποτελούν μέρος ενός πραγματικού δυστοπικού λεξιλογίου όπου μερικές είναι πολύ γνωστές και άλλες λιγότερο γνωστές, δίνοντας διάφορες ερμηνείες για την καθεμία, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός προβληματισμού και να συναισθανθούν οι δέκτες ακόμη περισσότερο τα ετεροτοπικά οράματα, πιθανά μελλοντικά.

Σε ένα μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί μια συνεργασία με δύο νέους καλλιτέχνες: με τον Γκανέζο στυλίστα Victor Reginald Bob Abbey-Hart και με τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη Nicolas Fiedler.

Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου είναι όλοι καλεσμένοι να συμμετάσχουν και να ανακαλύψουν την έκθεση, για την δημιουργία ενός ανοιχτού, περιεκτικού και κριτικού διαλόγου. Μόνο με αυτό το τρόπο μπορεί κανείς να φθάσει μια πιο ώριμη άποψη ως συνειδητοί άνθρωποι που κυβερνούν αυτόν τον κόσμο και είναι ικανοί να το κάνουν με συνείδηση.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Federico Alcaro είναι ένας Ιταλός αρχιτέκτονας που ασχολείται με την ανθρωπιστική αρχιτεκτονική. Πάντα τον ενδιέφερε η σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των αναπτυσσόμενων χωρών σε διάφορα επίπεδα. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκινά το 2018 όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του προσεγγίζει πειραματικά μέσω γραφικών αναπαραστάσεων, σύγχρονα φαινόμενα που αφορούν την αρχιτεκτονική, την μετακίνηση πληθυσμών – μεταναστεύσεις- και τις επιπτώσεις που προκύπτουν στα σημεία επαφής μεταξύ διαφορετικών κύκλων ζωής. Τα επόμενα χρόνια εδραίωσε τη μέθοδο αυτή αλλά και το καλλιτεχνικό του στυλ συμμετέχοντας σε διάφορες εκθέσεις σε

όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας βραβεύσεις και διακρίσεις. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα για τη δυναμική της σύγχρονης κοινωνίας σε αλληλεπίδραση με τον φυσικό, τεχνητό και κοινωνικό χώρο.

Μοιράσου το άρθρο