Εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου με τίτλο ΥΓΡΑΣΙΑ / HUMIDITY

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
ΥΓΡΑΣΙΑ / HUMIDITY
Εγκαίνια: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, 20:30 – 23:00
Διάρκεια: 8 Απριλίου – 18 Μαΐου 2024

Η CASK, με χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, ΥΓΡΑΣΙΑ / HUMIDITY, σε επιμέλεια της Φαίης Τζανετουλάκου.

Για την έκθεση η επιμελήτρια αναφέρει:

Η εικαστική πρακτική του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου είναι μία ποιητική πράξη ίασης. Ο καλλιτέχνης ως περιηγητής τοπίων ανά τον κόσμο, τα οποία χαρακτηρίζονται από το υγρό στοιχείο, τα συνδυάζει σε πολυδιάστατες εικόνες που μοιάζουν να εξέρχονται από τον τόπο του ονείρου. Λεπτά φιλμ από σκηνές κρυστάλλινης διαύγειας διαδέχονται θολά φασματικά σχήματα, σε μία συμβολική έκταση της πρισματικής γεωμετρίας των αναμνήσεων. Αυτές οι παρόχθιες ελεγείες λειαίνουν τις σκληρές ακμές των συνόρων και γεφυρώνουν την απόσταση, από τις υδαρές σκιές στην ψυχή. Κι αυτή η σταδιακή διάλυση των παραστατικών συντεταγμένων, οι διαβρώσεις των ινών θραυσμάτων που εδράζονται στο θυμικό, μοιάζουν να τεντώνουν το χρόνο, μεταφέροντας μας σε ένα παρελθόν οικολογικής βραδύτητας που ενυπάρχει ως ανόργανη γνώση σε κάθε πέτρα που έχει σμιλεύσει το νερό.

Ο θαλάσσιος βιομορφικός οργανισμός αναδύεται και περιελίσσεται στο χώρο σαν φυσικός ξενιστής που με παραφορά και ζωική ορμή καταλαμβάνει τους τοίχους. Ως ζωντανή ταπετσαρία, πολλαπλά φύκια από τη Νορβηγία αναδύονται από τα έγκατα μιας υποθαλάσσιας μνήμης και δομούν τον Καθεδρικό της Άβυσσος. Η οσμή, η σαρκώδης απαλότητα, η γεύση της αλμύρας, το απόκοσμο φως που εκλύουν, δημιουργούν συνθήκες πλήρους φαντασμαγορικής συναισθησίας. Ατενίζοντας το παράξενο αυτό φυτικό είδος που ξεφυτρώνει από την υποθαλάσσια φωτοσύνθεση και ζωντανεύει με την υγρασία, το παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται και να περιτυλίγεται σαν πλόκαμος φυσικής σοφίας, ευωδιάζοντας ιώδιο και αποσυντεθειμένα φύλλα, σαν τον γυρισμό σε μια αρχέγονη μήτρα.

Ένα καταγωγικό αντικείμενο, ένα πήλινο πηγάδι αρχίζει να διαβρώνεται από το νερό που φτιάχτηκε για να το συγκρατεί, ως παραβολή του λατινικού αινίγματος ‘Quod me nutrit, me destruit’. Το χώμα καθώς λιώνει, παίρνει μαζί του και το όριο που διαχωρίζει το μέσα από το έξω, το γήινο από το θαλάσσιο, το υλικό από το άυλο, το ουράνιο από το χθόνιο, τα δίπολα που γέννησαν την ένταση της ζωής. Η εικαστική εγκατάσταση του πηγαδιού ως υγρός αγωγός ενέργειας, δομείται πάνω στη σύντηξη παράδοσης και συγχρονικότητας, και περιγράφει το πηγάδι σαν έργο εσωτερικής land art, ένα αρχέγονο, πήλινο spiral jetty που λειτουργεί μεθεξιακά για τους θεατές σε μία μυσταγωγική διαδρομή σύνδεσης με το κέντρο του σύμπαντος μας, με τη φυσική μας υπόσταση που ξεχάστηκε στο πέρασμα των χρόνων.

Στην έκθεση με τίτλο ΥΓΡΑΣΙΑ / Humidity η διαπάλη των φυσικών υλών περιγράφεται ως ένα δυναμικό σύστημα που επηρεάζει ανθρώπινους και μη ανθρώπινους κόσμους. Η φύση δημιουργεί ατμόσφαιρες για να ανασάνει. Οι ωκεανοί, τα σύννεφα, ο υδροφόρος ορίζοντας αναγνωρίζονται ως μηχανές διατήρησης της ζωής, με έναν τρόπο ανιδιοτελή και γενναιόδωρο, φέροντας μία εγγενή οικονομία. Τα έργα του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου περιγράφουν μια περιβαλλοντική αισθητική που αφορά την κλιματική δικαιοσύνη και τη βαθιά οικολογία. Και κυρίως μας κάνει να συλλογιστούμε για τη φύση που επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας, ως το ακριβώς αντίθετο της σημερινής εποχής που βρίθει από το περιττό και το αναλώσιμο. Η εγκατάσταση του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου μας αφηγείται μία αρχέγονη κατάσταση συν-βίωσης με τη φύση έξω και εντός μας. Με τη ρευστότητα της ελευθερίας μας ως εντροπικό νοητικό άνυσμα. Η είσοδος μας σε αυτή την έκθεση, την ζωντανεύει. Και μέσα από αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας υπάρχουμε κι εμείς.

Φαίη Τζανετουλάκου

Δρ Ιστορίας της Τέχνης

Με την υποστήριξη:
Σχέδιο Σαμαρά

Χορηγοί επικοινωνίας:
GAS radio
ArtStop Magazine

Τα εγκαίνια προσφέρουν:
Βιολογικοί Οίνοι Εσκίογλου

Μοιράσου το άρθρο