Εγκαινιάζεται στη Λάρισα η εικαστική έκθεση της Λίας Μώρη “Phenomena”

Η πρώτη ατομική έκθεση της Λίας Μώρη με τίτλο «Phenomena» εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Wisedog την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ και είναι ανοιχτή προς το κοινό μέχρι τις 18 Απριλίου.

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός εν εξελίξει project και πηγάζει από μια προσωπική θεωρητική έρευνα γύρω από κοινωνικοπολιτικά και τεχνολογικά ζητήματα. Αυτά διερευνώνται υπό το πρίσμα εννοιών όπως της μεταιχμιακότητας και του liminal space, της βεβήλωσης του τοπίου και της οικειότητας ως πράξη επαναφοράς στην κοινοχρηστία και ως σύγχρονο πολιτικό καθήκον, όπως αυτή ορίζεται από τον G. Agamben, της σκιάς ως επανάληψη ή ηχώ του εαυτού και σημείο αναγνώρισης στοιχείων που συνδέονται με την έννοια του ανοίκειου, όπως αυτή ορίζεται από την ψυχολογία.

Η έκθεση αποτελεί μια αφηγηματική εμπειρία που εστιάζει σε κάποια από τα στιγμιότυπα παράδοξων φαινομένων. Μία ιδιόμορφη οντότητα εισβάλλει στο αστικό τοπίο και εξαπλώνεται χωροκατακτητικά, ταράζοντας το γνώριμο. Εντός αυτού του περιβάλλοντος, η ανθρώπινη παρουσία γίνεται εμφανής μέσω της απουσίας της, φορτίζοντας το τοπίο με αισθήματα αποξένωσης και μυστηρίου. Τα φαινόμενα αυτά υποδηλώνουν μια κατάσταση σύγχυσης μεταξύ παρόντος και μέλλοντος, δεδομένου και επιθυμίας, φυσικού και ψηφιακού· μια συνθήκη αναμονής του επερχόμενου.

Βιογραφικό

Η Λία (Ευαγγελία) Μώρη είναι visual artist με πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το διατμηματικό πρόγραμμα “Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός” του Ε.Μ.Π..

Η έρευνα και πρακτική της συνδυάζουν τις θεωρητικές, τεχνικές και αισθητικές πτυχές της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών τεχνών, του ακτιβισμού, της λογοτεχνίας και της ακαδημαϊκής έρευνας. Το έργο της εστιάζει στον σχολιασμό κοινωνικοπολιτικών και τεχνολογικών ζητημάτων, υπό το πρίσμα κινημάτων και θεωριών όπως Transhumanism και Posthuman, Liminality και Ετεροτοπία, αλλά και αντικουλτούρων όπως του Κυβερνοπάνκ, των βιντεοπαιχνιδιών και της κουλτούρας του Διαδικτύου. Αποτέλεσμα, η αφήγηση της σύγχρονης πραγματικότητας με τρόπο αλληγορικό και καυστικό, απεικονίζοντας περιβάλλοντα γνώριμα και ανοίκεια, φαντασιακά και μεταιχμιακά, παράδοξα και παιγνιώδη· τοπία όπου η έννοια του σώματος διερευνάται μέσω της απουσίας του και των διαφόρων ιχνών του επί αυτά.

Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, εκθέσεις και συμπόσια όπως στα LA Comics Festival 4 (Λάρισα, 2022), Elementi 8: EKRAN – HEVRExINTERMEDIA (Κρακοβία, 2020), Tiny/Massive – Winter Lights Festival (Ρέικιαβικ, 2019), Everyday Practices of Solidarity (HCU Αμβούργο, 2018), Responsive Cities_Urbanism in the Experience Age (IAAC και KAAU Βαρκελώνη, 2016) και την XV Biennale de la Méditerranée – Symbiosis?-Thessalonikh / Sector: Applied Arts-Architecture (Θεσσαλονίκη, 2011).

Μοιράσου το άρθρο