Εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο η αναδρομική έκθεση «terra memoria» της Αγλαϊας Χριστιανού στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο 9 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, η αναδρομική έκθεση με τίτλο: «terra memoria» της Αγλαϊας Χριστιανού σε επιμέλεια Μάγδας Κουμπαρέλου, ιστορικού της τέχνης.

Η εικαστικός Αγλαΐα Χριστιανού, στην αναδρομική αυτή έκθεση, παρουσιάζει έργα των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων, από το 1996 έως το 2021.

Στο έργο της πραγματεύεται την έννοια του χώρου σαν κατοίκηση (οίκος-σπίτι), αλλά και σαν ένας διάλογος του έσω με το έξω, μια συνομιλία της μνήμης του χώρου, αλλά και τα βιώματα των παιδικών χρόνων σε σχέση με αυτόν. Μνήμη και τόπος στα παλιότερα έργα της καλλιτέχνιδας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα  παιδικά της χρόνια στη γενέτειρα της την Λάρισα.

Σκηνές της καθημερινότητας στην πόλη της, μεταφέρονται στα έργα της δημιουργώντας ένα πάζλ από σκόρπιες μνήμες, οι οποίες με την πάροδο των χρόνων και τις εσωτερικές διεργασίες, αποκτούν άλλη υπόσταση και δυναμική.

Τα έργα της, εγκαταστάσεις στο χώρο και επιτοίχια, είναι καμωμένα με ταπεινά καθημερινά υλικά (αυτά της Arte povera), όπως ξύλα, λαμαρίνες, μικροαντικείμενα, χαρτόνια, σχοινιά, χώμα, άχυρα, κ.α.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, κα Άννυ Ψάρρα, σημείωσε: «Το ερχόμενο Σάββατο 9 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο: «terra memoria» της καταξιωμέμνης εικαστικού Αγλαϊας Χριστιανού η οποία σε αυτή την έκθεση ανασύρει μνήμες, βιώματα, εικόνες της γενέτειρας πόλης της, που την καθόρισαν ως πολίτη του κόσμου αλλά και ως δημιουργό».

Η ίδια η εικαστικός κα Αγλαϊα Χριστιανού, επισήμανε: «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρέθηκα στην πόλη που γεννήθηκα και με βοήθησαν όλοι εδώ και τους ευχαριστώ για να γίνει αυτή η έκθεση. Νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό που βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο. Το έργο μου μπορεί να μιλήσει χωρίς να πω πολλά πράγματα, έχει πολλές εικόνες και μνήμες από την πόλη που αποχωρίστηκα στα 10 μου χρόνια. Και ελπίζω να το χαρείτε και να το δει ο κόσμος».

Η προϊσταμένη των υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης κα Ιωάννα Δεληγιάννη με την σειρά της ανέφερε: «Η έκθεση αυτή δείχνει την δυναμική του Μουσείου μας και δείχνει τον τρόπο που μπορεί να παράγει εκθέσεις. Η εν λόγω έκθεση θα υποστηριχτεί με παράλληλες δράσεις.»

Τέλος η επιμελήτρια της έκθεσης “Terra Memoria” της Αγλαΐας Χριστιανού κα Μάγδα Κουμπαρέλου, σημείωσε πως: «Η Αγλαΐα έχει ένα έργο που διαπραγματεύεται πολλές και διαφορετικές αξίες. Ο Λαρισαίος ή και γενικά ο Θεσσαλός μπαίνοντας σε αυτό τον χώρο θα ζήσει πολύ Θεσσαλία, πολύ χώμα και πολύ κάμπο…».

 

Μοιράσου το άρθρο