Εγκαινιάστηκε η έκθεση “Τα πρόσωπα της Αφροδίτης” στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Πραγματοποιήθηκαν αργά σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης σύγχρονης εικαστικής μικρογραφίας με τίτλο «Τα πρόσωπα της Αφροδίτης», στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Τουφεξής, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, αναφέρθηκε στη σύμπραξη και συμπαραγωγή δύο περιοδικών εκθέσεων, εμπνευσμένων από τα ειδώλια της Αφροδίτης, αυτής του Διαχρονικού Μουσείου και αυτής του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας «8» και τον «διάλογο» που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο εκθέσεις, αλλά και με το κοινό που επισκέπτεται το Μουσείο.

Να σημειωθεί ότι η κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία σύγχρονων ειδωλίων, που έχουν τοποθετηθεί σαν αρχαία εκθέματα, ενώ είναι η πρώτη φορά στη Λάρισα, που έργα σύγχρονης τέχνης «μιμούνται» τα αρχαία ειδώλια.

Τα 25 σύγχρονα έργα που συνθέτουν την έκθεση είναι εμπνευσμένα από τα ειδώλια της Αφροδίτης που συμπεριλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου με τίτλο «Ειδώλιο. Ένας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση κλήθηκαν να εργαστούν σε μια από τις εξής τρεις θεματικές που αφορούν τις ιδιότητες της θεάς: Η Αφροδίτη προστάτιδα του οίκου, του γάμου και της οικογένειας – Η Αφροδίτη προστάτιδα του έρωτα και της ομορφιάς – Η Αφροδίτη προστάτιδα των νεκρών.

Έτσι, τα 25 έργα σύγχρονης μικρογραφίας εισχωρούν στον χώρο της περιοδικής έκθεσης των ειδωλίων σαν αγριόχορτα που ξεφύτρωσαν σε μια νύχτα, να κοιτούν κατάματα τις Αφροδίτες της αρχαιότητας και να ενσαρκώνουν τα «ειδώλια» του σύγχρονου κόσμου, προσθέτοντας επίκαιρες εννοιολογικές προεκτάσεις στις ιδιότητες της θεάς Αφροδίτης. Γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης τέχνης της μικρογραφίας, και έτσι, η θεά αποκτά τη νέα της υπόσταση και στη δική μας σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, ιστορικός τέχνης / εικαστικός

Συμμετέχουν στην έκθεση οι: Άρτεμις Διαμαντή, Νίκος Μάτας, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Τζένη Μπαμπαλή, Δήμητρα Εξάρχου, Γεωργία Μπλιάτσου, Αχιλλέας Ζάζος, Δήμητρα Οικονόμου, Σοφία Ζαπίτη, Μαρία Παναγιώτου, Ζωή Ζηπέλα, Αθανασία Παπατζέλου, Στέλλα Κακάβα, Ελένη Σαρλή, Λίλια Καραγγέλη, Ιφιγένεια Σδούκου, Λιάνα Κρανιώτου, Ζωή Σεϊτάνη, Έλλη Κυριαζή, Κατερίνα Σταυροθεοδώρου, Ευτυχία Λάνταβου, Άννα Τσάτσαβου, Πάρης Μακρής, Θεοδώρα Τσιάτσιου, ΒιβήΤσιόγκα.

Μοιράσου το άρθρο