Εκδήλωση – αφιέρωμα στην Κάκια Χαλήμαγα Χατζή στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Εκδήλωση για την προσφορά της Κάκιας Χαλήμαγα Χατζή στον τοπικό πολιτισμό, διοργανώνεται στη Λάρισα. Με αφορμή την εκδήλωση-αφιέρωμα παραχωρήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα και τη διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού αλλά και την ίδια την Κάκια Χαλήμαγα Χατζή.

 

Δήλωση του αντιδήμαρχου Πολιτισμού Πάνο Σάπκα

«Έχω τη γνώμη, πως κάθε κοινωνία πρέπει να τιμά, να ευχαριστεί τους συμπολίτες που με τη δουλειά τους, το μεράκι τους, την τόλμη τους κλπ την πήγαν πιο μπροστά, την έκαναν καλύτερη, της άνοιξαν δρόμους.

Κι όταν καταφέρνει η κοινωνία να το κάνει, όσο αυτοί οι συμπολίτες είναι στη ζωή, τότε είναι γιορτή. Μια γιορτή για όλους!

Μια τέτοια συμπολίτης είναι η κυρία Κάκια μας, η Κάκια Χαλήμαγα Χατζή, που σχεδόν για σαράντα χρόνια έμαθε στα παιδιά μας να ονειρεύονται, να δημιουργούν, να εκφράζονται. Έμαθε σε όλους μας ότι το παιχνίδι, τα χρώματα, η ενασχόληση με τις τέχνες, είναι ένας τρόπος, (για μένα ο καλύτερος τρόπος), να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι πολίτες.

Αυτό θα γιορτάσουμε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση που ετοιμάζουμε προς τιμήν της στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, με αφορμή τη δωρεά της που αποτελείται από κούκλες και σκηνικά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και μας χάρισαν συγκινήσεις και γέλια, αλλά κυρίως μας εμφύσησαν αγάπη για την πόλη μας, το σχολείο, το περιβάλλον, μας έδειξαν πόσο σημαντική είναι η δημιουργία και η έκφραση, μας δίδαξαν αρχές όπως ο σεβασμός, η υπομονή, η τήρηση των εθίμων, η φιλία, η συνεργασία, η εντιμότητα.

Η Κάκια υπήρξε πρωτοπόρος. Αυτή πρώτη “ανακάλυψε” το εικαστικό όπως το λέει κουκλοθέατρο – θέατρο, δημιουργώντας το 1992 την Εικαστική Παιδική

Σκηνή και αργότερα το Δημιουργικό Εργαστήρι.

Η δωρεά της θα λειτουργεί ως μόνιμη εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου και μάλιστα έχει τοποθετηθεί δίπλα στον χώρο που πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για να συνεχίσουν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το έργο της, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη που προηγουμένως ανέφερα.

Ανυπομονώ για την Κυριακή, γιατί η Κάκια έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει και τους μεγάλους να νιώθουν παιδιά».

Δήλωση της διευθύντριας του Λαογραφικού Μουσείου Φανής Καλοκαιρινού

«Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 11.30 η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Λαογραφικό Ιστορικό μουσείο οργανώνουμε στο χώρο του Μουσείου εκδήλωση προς τιμήν της μεγάλης δωρήτριας κ. Κάκιας Χαλήμαγα –Χατζή

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή για τη μεγάλη αυτή δωρεά και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και το έργο του. Η Κάκια, ήταν πολυαγαπημένη του ζεύγους Γιώργου και Λένας Γουργιώτη και στεκόταν πάντα δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια τους σχετικά με το Μουσείο και το έργο του.

Η σπουδαιότητα της δωρεάς, πέραν του μεγάλου όγκου της, μιλάμε για 321 κούκλες και σκηνικά, έγκειται στο ότι αποτελούν παιδικά έργα που έχουν παίξει σε πολλές παραστάσεις και έχουν αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά. Έχουν μεγάλη αισθητική αξία και εμπλουτίζουν τις συλλογές του Μουσείου με τη μοναδικότητα τους.Οι κούκλες αυτές της Παιδικής Εικαστικής Σκηνής του Δημιουργικού Εργαστηρίου έχουν καταγραφεί in situ, έχουν ενταχτεί στις συλλογές του Λαογραφικού, και μέρος τους αποτελεί πλέον ενότητα μόνιμης έκθεσης πλάι στον χώρο που υλοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.

Την ημέρα της εκδήλωσης αλλά και καθημερινά η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό.

Από εδώ και πέρα θα ήθελα από την πλευρά μου να διαβεβαιώσω πως ως μουσειακά πλέον αντικείμενα οι δημιουργίες των παιδιών και της Κάκιας θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν επιστημονικά και εκπαιδευτικά μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα μουσειακής αγωγής εντός και εκτός των τειχών του μουσείου. Και φυσικά σε αυτές προσκαλούμε και την Κάκια μας να συμμετάσχει και να τις εμψυχώσει.

Την Κυριακή λοιπόν στις 14 τιμούμε την δημιουργό, τη δωρήτρια την αγαπημένη των παιδιών και όλων μας κ. Κάκια Χαλήμαγα- Χατζή με μια εκδήλωση , κατά την οποία λόγω των συνθηκών η είσοδος θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και θα επιτρέπεται σε άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Η προσέλευση του κοινού θα ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η πράξη της δωρήτριας αποτελεί δείγμα μεγαλοσύνης από μια δημιουργό που μέσω ενός σύγχρονου Μουσείου καθιστά κτήμα όλων αντικείμενα που με τόση αγάπη δημιούργησε και ζωντάνεψε μέσα από παραστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια» .


Δήλωση της Κάκια Χαλήμαγα Χατζή

«Χαίρομαι που σας βλέπω φίλοι δημοσιογράφοι

Θέλω να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Εγώ είχα συνεχώς ένα πρόβλημα…. τι θα κάνω όλες αυτές τις κούκλες, όταν δεν θα υπάρχει το ΔΕ… έτσι μια μέρα συνάντησα την Διευθύντρια ,την φίλη πλέον κ. Φανή Καλοκαιρινού και ως διά μαγείας το πρόβλημα μου λύθηκε. Το φορτηγό του Δήμου μετέφερε 321 κούκλες στο Λαογραφικό Μουσείο.

Φανή μου σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να αρχίσω πάλι από την αρχή. Με την εμπειρία που έχω πλέον ακόμη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και επιστημών θα μπορούσα να κάνω Μέγα Μάγο . Εξ άλλου αυτός γνωρίζει πολύ καλά από πολιτιστικές μαγείες.

Πάνο, σε ευχαριστώ για όλα.

Τώρα θα ήθελα σας πω δυο λόγια για την δουλειά μου, χωρίς να σας κουράσω, ελπίζω.

Εγώ με τα παιδιά σας δεν δίδασκα, αλλά έπαιζα. Εγώ τους μάθαινα τρόπους εικαστικούς κι αυτά μου μάθαιναν , με τις αταξίες τους, το ενδιαφέρον ή την αδιαφορία τους πώς να συμπληρώνω το μάθημα με χαρούμενες παιχνιδιάρικες πινελιές Έτσι ώστε να γίνεται το μάθημα παιχνίδι.

Μια μέρα ήμουν πολύ κουρασμένη, όταν ένας μικρός μαθητής με πλησίασε απογοητευμένος και μου λέει: κυρία είστε άρρωστη;

Γιατί το λες αυτό; Μια χαρά είμαι.. Ναι, αλλά σήμερα, κυρία, δεν παίζετε. Τότε βεβαιώθηκα ,γι αυτό που πάντα πίστευα ,πως το παιδί έχει περισσότερη ανάγκη το παιχνίδι από ένα κλασσικό μάθημα.

Κάθισα λοιπόν και άλλαξα όλα μου τα μαθήματα σε παιχνιδομαθήματα και από τότε περνούσαν όλοι καλά κι εγώ καλύτερα. Αυτά τα μαθήματα

σήμερα θα τα έλεγαν διαδραστικά μαθήματα εγώ, λοιπόν κάνω διαδραστικά μαθήματα από το 1986. Τέτοιο μάθημα διαδραστικό είναι και το Εικ.Κουκ .όπου οι μαθητές δουλεύουν όλη τη χρονιά επάνω σε ένα δικό μου σενάριο, γραμμένο για τις ικανότητες τους και οι ζωγραφιές τους γίνονται σκηνικά και οι κατασκευές τους κούκλες και μαγικές εικόνες.

Οι κούκλες ήταν η χαρά και το πρόβλημα μου .Είχα και έχω συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, γιατί μόνο εγώ μπορώ να θυμηθώ το βλέμμα τού παιδιού όταν την έφτιαχνε, πώς της μιλούσε, πώς τηνχάιδευε και πως άθελα του δημιουργούσε τον χαρακτήρα της.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να χαρίσω την αγαπημένη συλλογή μου στο Λαογραφικό του ήθους και του οράματος της κ. Λένας στο Λαογραφικό της Φανής της ευγένειας ,της οργάνωσης, της γνώσης και της εργατικότητας. Έτσι εμπιστεύτηκα στο Λαογραφικό τις 321 κούκλες μου, για να χαίρονται τα παιδιά και οι μεγάλοι τη μεγάλη μου αγάπη .Πάντοτε λάτρευα το παραμύθι και ονειρευόμουνα να εισβάλλει στο σχολείο με κάποια μορφή, γιατί πίστευα και πιστεύω πως το παιδί χωρίς παραμύθι δεν μεγαλώνει.

Δοκίμασα πολλές ιδέες και κατέληξα στο Μαγικό Βιβλίο το οποίο πραγματικά μάγεψε και μαγεύει τους μικρούς μαθητές. Στο χώρο της έκθεσης εκτίθενται 9 από τα Μ.Β. και οι μεγάλοι μαθητές τού Δ.Ε. περιμένουν να σας ξεναγήσουν. Ελπίζω να μην σας κούρασα . Και πάλι ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, που σήμερα είναιγεμάτη από χαρούμενες στιγμές και όπως έλεγα σε ένα έργο μου είναι το χρυσάφι της καρδιάς μου. Τους αγαπημένους μου μαθητές (που άλλοι από είναι φοιτητές, άλλοι εργάζονται και άλλοι γίνανε γονείς) τους ευχαριστώ που στολίσανε την ζωή μου .

Τους ευχαριστώ που είναι κοντά μου τους ευχαριστώ που με αγαπάνε…… και εύχομαι να μεγαλώνουν όμορφα και να έχουν υγεία και… μαγεία!

Και έτσι να διατηρηθούν μέσα στον χρόνο».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καστανάρας

Μοιράσου το άρθρο