Εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη με τίτλο “Λάρισα. Το πέρασμα των περιηγητών (16ος – 19ος αιώνας)”

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 και ώρα 20.00, διοργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης «Larissa mea Dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα», στο αμφιθέατρο με τίτλο «Λάρισα. Το πέρασμα των περιηγητών (16ος – 19ος αι.)».

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, η κα Λουΐζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης και η κα Ειρήνη Σάπκα, αρχιτέκτων – σχεδιάστρια εκθέσεων.

Ο συλλέκτης – δωρητής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου θα αναπτύξει την ενότητα με τίτλο «Λάρισα. Το πέρασμα των περιηγητών (16ος-19ος αι.)».

Η Λάρισα (τούρκικα Γενί Σεχίρ, δηλαδή Νέα Πόλη) ήταν κατά της διάρκειας της οθωμανικής κυριαρχίας μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του ελληνικού χώρου. Ευρισκόμενη στο κέντρο της εύφορης θεσσαλικής πεδιάδας και πλησίον ξακουστών αρχαιολογικών χώρων (Τέμπη, Όλυμπος, Κραννώνας, Άτρακας, Μετέωρα και άλλα), άρχισε να προσελκύει από πολύ νωρίς ανήσυχους περιηγητές, ερευνητές, λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, εύπορους νέους (grand tour), ύποπτους αρχαιοκάπηλους.

Πολλοί από αυτούς κρατούσαν σημειώσεις των οδοιπορικών τους, ενώ άλλοι συνοδεύονταν και από εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι αποτύπωναν τοπία, αρχαιότητες ή στιγμές του καθημερινού βίου από τις περιοχές που επισκέπτονταν. Με την επιστροφή τους κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους σε βιβλία. Με τον τρόπο αυτόν αναπτύχθηκε για την περίοδο της μέσης και ύστερης τουρκοκρατίας με ταξιδιωτική βιβλιογραφία για τη Λάρισα, η οποία εντυπωσιάζει.

Αν αναλογισθεί κανείς ότι για την πόλη μας πρωτογενείς πηγές της περιόδου αυτής δεν διασώθηκαν ή δεν υπάρχουν παρά μόνον πιθανότητα στα αρχεία της Τουρκίας, τα οποία είναι απρόσιτα, οι περιγραφές των περιηγητών μας δίνουν μια σαφή εικόνα. Δεν μπορεί να φαντασθεί κανείς τον αριθμό των εκδόσεων αυτών. Είναι αρκετές και μερικές εκτεταμένες. Από τα πολλά περιηγητικά βιβλία της συλλογής παρουσιάζονται μόνον ορισμένες παλιές και σπάνιες εκδόσεις, κυρίως εκείνες οι οποίες περιέχουν χαρακτικές απεικονίσεις της Λάρισας, και μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια εικαστική άποψη της πόλης μας σε δυσοίωνους για τον Ελληνισμό χρόνους.

Ο τίτλος της ομιλίας της κας Καραπιδάκη, επιμελήτριας της έκθεσης -ιστορικού της τέχνης είναι: «Το αφήγημα της έκθεσης «Larissa mea dulcissima: Ο ρόλος του Επιμελητή, από την ταξινόμηση, την τεκμηρίωση έως και τη χωροθεσία για την εύληπτη πρόσληψη του θεατή».

Στην συνέχεια, η κα Ειρήνη Σάπκα, αρχιτέκτων μηχανικός- σχεδιάστρια εκθέσεων, θα μιλήσει αναπτύσσοντας το θέμα «Σχεδιάζοντας την έκθεση «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα».

Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κοινού στην έκθεση από την κα Παρασκευή Αρχοντούλη.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

t. 2410623615

Email:info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr

Μοιράσου το άρθρο