Εκδόθηκε το βιβλίο: “Αρχαίο Θέατρο Λάρισας…Τα μάρμαρα μιλούν”

Εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Λάρισας…Τα μάρμαρα μιλούν».

Το βιβλίο των Αθ. Τζιαφάλια και Δημ. Καραγκούνη 230 σελίδων με εξαιρετικό εξώφυλλο το οποίο επιμελήθηκε ο γνωστός γραφίστας Γ. Πέτρου αποτελεί μια εξαιρετική έκδοση.

Αναλυτικά στο βιβλίο:

 

Στο κεφάλαιο 1 δίνεται μια συνοπτική περίληψη της ιστορίας της αρχαίας Λάρισας, επειδή απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Λεπτομερή στοιχεία για την ιστορία της πόλης δόθηκαν στα πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου Θεσσαλίας, Λυών 17-22 Απριλίου 1990, Αθήνα 1992.

Στη σύνοψη αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν προκύψει από τις μετά το 1992 επιστημονικές έρευνες μέσα στη σύγχρονη πόλη.

Στο κεφάλαιο 2, γίνεται αναφορά για την οχύρωση της αρχαίας πόλης.

Το κεφάλαιο 3 περιλαμβάνει στοιχεία για την Ελεύθερη Αγορά, τους ναούς και τα ιερά της αρχαίας πόλης.

Στο κεφάλαιο 4, συνοπτική περιγραφή του Β’ Αρχαίου Θεάτρου.

Στο κεφάλαιο 5, δίνεται μια σύντομη περιγραφή της ιστορίας του Α’ Αρχαίου Θεάτρου με όλες τις φάσεις της διαχρονικής διαδρομής του των έξι αιώνων περίπου της ζωής του.

Στο κεφάλαιο 6 υπάρχει πλήρης κατάλογος των αρχαίων λατομείων του Νομού της Λάρισας, που συντάσσεται για πρώτη φορά.

Το κεφάλαιο 7 έχει γενικές πληροφορίες για τα κύρια δομικά υλικά του Α’ Αρχαίου Θεάτρου. Ειδικότερα έχει λεπτομερή περιγραφή του σπουδαιότατου αρχαίου Λατομείου στο Καστρί Αγιάς,  όπου γεννήθηκε και μεταφέρθηκε στο αρχαίο θέατρο Λάρισας το λευκό και λευκόγκριζο μάρμαρο καθώς επίσης και ο σχιστόλιθος. Επίσης δίνοται στοιχεία για τις τεχνικές εξόρυξης, τα είδη εργαλείων και τη μεταφορά του υλικού. Στο ίδιο κεφάλαιο περιγράφεται ο πωρόλιθος, ένα από τα πιο γνωστά υλικά της δόμησης των αρχαίων κτηρίων και περιλαμβάνει τα τεράστια λατομεία στην Περαχώρα Τυρνάβου, απ΄όπου προήλθε ο πωρόλιθος για το αρχαίο θέατρο της πόλης.

Το κεφάλαιο 8, που είναι ουσιαστικά και ο επίλογος του βιβλίου περιλαμβάνει παράλληλα και προτάσεις για την ανάδειξη των δύο σημαντικότατων αρχαίων λατομείων στο Καστρι Αγιάς και την Περαχώρα Τυρνάβου, δίνονται στοιχεία για τις τεχνικές εξόρυξης, τα είδη εργαλείων και τη μεταφορά του υλικού.

Το κόστος της έκδοσης ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο Δήμος Λαρισαίων ενώ ο Δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης παραχώρησε εξοπλισμένο χώρο για τις ανάγκες των μελετητών.  Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί από τον Δήμο Λαρισαίων.

Ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ.  Αθανάσιος Τζιαφάλιας και ο κ.  Δημήτριος Καραγκούνης  αρχιτέκτων μηχανικός και επίτιμος Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ έχουν ολοκληρώσει την συγγραφή  του Α΄ τόμου του δεύτερου βιβλίου τους αφορά το Αρχαίο Θέατρο με τίτλο «Διαδικασίες αποκάλυψης του μνημείου». Ο πρώτος τόμος ο οποίος έχει δοθεί για επιμέλεια αφορά την Χρονική Περίοδο έως το 1910, Χρονική Περίοδο 1911-1985 και Χρονική Περίοδο 1986-1998. Τον επόμενο μήνα θα δοθεί για επιμέλεια και ο δεύτερος τόμος της έκδοσης που αφορά την Χρονική Περίοδο 1999-2009, Χρονική Περίοδο 2010-2015 και Χρονική Περίοδο 2016-2023. Το συγγραφικό αυτό έργο σε δύο τόμους χιλίων και πλέον σελίδων θα δώσει στους αναγνώστες όλες τις πληροφορίες που αφορούν την αποκάλυψη του μεγαλειώδους αυτού μνημείου. Η έκδοση προβλέπεται να κυκλοφορήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εντός του 2024 οι δύο επιστήμονες σκοπεύουν να ολοκληρώσουν και την συγγραφή του τρίτου τους βιβλίου γύρω από το μνημείο που αφορά το σύνολο των εργασιών ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης ενώ τέλος το 2025 θα εκδοθεί το βιβλίο που αφορά την αρχιτεκτονική του μνημειακού συνόλου.

Μοιράσου το άρθρο