Εκεί θα πετάξετε χαρταετό, θα φάτε φασολάδα και θα γλεντήσετε – Όλες οι εκδηλώσεις ανά Δήμο

Παρακάτω θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό για το που θα γίνουν εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στον Νομό Λάρισας.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν παραδοσιακά φαγητά, όπως φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ η Λαϊκοπαραδοσιακή ορχήστρα θα φροντίσει για τη διασκέδαση του κόσμου. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Επίσης εκδηλώσεις θα υπάρχουν και στα χωριά του Δήμου Λαρισαίων, όπως στην Μάνδρα, την Κοιλάδα, την Ραχούλα, την Αμυγδαλέα, την Γιάννουλη κ.α.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με τον Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, από τις 10:30 π.μ. ως τη 1:30 μ.μ. Και από τις 3μ.μ. και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.

Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο,10:30 π.μ.

Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.

Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου. – Καθαρά Δευτέρα μεσημέρι στο Αναψυκτήριο με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα Visoka band.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

 

Κ. Δευτέρα 11:30. Αποκριάτικη μουσική, σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή φακή και ντόπιο κρασί. Οι φορείς και οι σύλλογοι που συμβάλλουν στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι το Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου, ο ΜΛΣ Θεόκλητος Φαρμακίδης, το θεατρικό Εργαστήρι Νίκαιας, ο Σύλλογος Νίκαια 2012, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Νίκαιας, το τμήμα βόλεϊ του Γ.Σ. Νίκαιας, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας και το Κέντρο Ψυχαγωγίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Την Καθαρά Δευτέρα εκδηλώσεις με σαρακοστιανά θα έχει επίσης σε όλα τα χωριά του Δήμου από το πρωί.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

 

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με τα παραδοσιακά κούλουμα, την παραδοσιακή φασολάδα, τις λαγάνες και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα και τον χαλβά στα χωριά: Αιγάνη, Γόννοι, Ελάτεια, Ευαγγελισμό, Καλλιπεύκη, Καλοχώρι, Κρανιά, Όσσα, Παραπόταμο, Πουρνάρι, Πυργετό, Ραψάνη, Συκούριο και Χειμάδι.

Όσοι επιζητούν το θαλασσινό αεράκι, μπορούν να επισκεφθούν τα παράλια του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα το Καστρί Λουτρό, τα Μεσάγγαλα και την Κουλούρα.

Ειδικότερα, την Καθαρά Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία των Γόννων, του Καλοχωρίου και του Παραπόταμου με παραδοσιακή ορχήστρα και την ίδια ώρα το πάρτι μασκέ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Συκούριο. Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Τεμπών σε συνεργασία με τους Συλλόγους της περιοχής και τοπικούς φορείς.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

Την Κ. Δευτέρα, στις 11 π.μ. «Κούλουμα στο Βαρόσι» – Πλατεία Βαροσίου. Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαροσίου θα αναβιώσουν τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας με νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και κρασί συνοδεία δημοτικής ορχήστρας.

Τα παραδοσιακά Κούλουμα θα εορταστούν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 με νηστίσιμα εδέσματα στις παρακάτω δημοτικές κοινότητες σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους:

Βερδικούσια, Ελασσόνα, Κρανέα, Λιβάδι, Τσαριτσάνη, Αετοράχη, Άζωρος, Άκρη, Αμούρι, Ανάληψη, Στεφανόβουνο – Γαλανόβρυση, Βαλανίδα, Βλαχογιάννι, Γεράνεια, Γιαννωτά, Δολίχη, Δομένικο, Δρυμός, Ευαγγελισμός, Καλλιθέα, Καλύβια, Καρυά, Κεφαλόβρυσο, Κοκκινογη, Κοκκινοπηλός, Κρυόβρυση, Λουτρό, Λόφος, Λυκούδι, Μαγούλα, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Μεσοχώρι, Μηλέα, Μικρό Ελευθεροχώρι, Ολυμπιάδα, Παλαιόκαστρο, Πραιτώρι, Πύθιο, Σαραντάπορο, Σκοπιά, Σπαρμός, Συκαμινέα, Συκέα, Τσαπουρνιά, Φαρμάκη, Φλάμπουρο.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας, στις 18 Μαρτίου θα τηρηθεί η παράδοση με εκδηλώσεις στις κοινότητες της Υπέρειας στη θέση «Χτούρι», του Ναρθακίου στη θέση «Πλατάνα» και των Βρυσιών στην πλατεία του χωριού.

 

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

 

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου σαρακοστιανά εδέσματα, ζεστή φασολάδα, κρασί και χαλβάς θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Αγιά, Ανάβρα, Έλαφο, Καρύτσα, Σκλήθρο, Σωτηρίτσα, Σκήτη, Μελιβοία, Ανατολή, Δήμητρα, Καστρί, Αμυγδαλή, Ομόλιο και Παλαιόπυργο. Τα παράλια του Δήμου Αγιάς την Καθαρά Δευτέρα περιμένουν τους επισκέπτες για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού τα σαρακοστιανά εδέσματα. Στο Στόμιο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβά έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.

Μοιράσου το άρθρο