Ευχαριστίες του Συλλόγου Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας για την επιστροφή των τοιχογραφιών του Παντόλφη

Ευχαριστίες του Δ.Σ. του Συλλόγου «Λαογραφικό» Ιστορικό Μουσείο Λάρισας»  για την επιστροφή των τοιχογραφιών του Μ. Παντόφλη. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος (ήδη 30 ετών) θεωρούμε πως είναι αυτονόητα πλέον επιβεβλημένη η επιστροφή των συγκεκριμένων έργων τέχνης στον τόπο που δημιουργήθηκαν, ώστε να εκτεθούν με τον καταλληλότερο τρόπο στο φυσικό τους περιβάλλον, που δεν είναι βέβαια άλλο από το νέο σύγχρονο κτήριο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Γιώργου και Λένας Γουργιώτη όπου με την επιμέλεια της Διευθύντριας του Μουσείου κ. Φανής Καλοκαιρινού έχει ήδη προβλεφθεί και διαμορφωθεί ο χώρος που υπό κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος και στερέωσης θα εκτεθούν οι τοιχογραφίες στο σύνολό τους, ώστε να είναι επισκέψιμες από το κοινό.

Επίσης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια διαβεβαίωσε πως η Εφορεία θα αναλάβει τη συντήρηση και αποκατάσταση σε όσες τοιχογραφίες οι εργασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη που με την απόφασή της έδωσε την οριστική λύση του θέματος της επιστροφής των τοιχογραφιών στην Λάρισα.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον βουλευτή Λάρισας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος παρενέβη καθοριστικά για την προώθηση του συγκεκριμένου ζητήματος έπειτα από πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, μέλος του Συλλόγου του Μουσείου.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αξιολογώντας τη σπουδαιότητα και την σπανιότητα των τοιχογραφιών του  λαϊκού ζωγράφου Μιχαήλ Παντόλφη, είχε ήδη από το 2017 ξεκινήσει τις ενέργειες για την επιστροφή τους μέσα από αλληλογραφία και δια ζώσης επαφές των αρμοδίων. Τώρα πλέον αναμένουμε όλοι με ανυπομονησία να υποδεχτούμε τα έργα στον φυσικό τους χώρο, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, δικαιώνοντας τις προσπάθειες και τον αγώνα των αειμνήστων ιδρυτών του Γιώργου και Λένας Γουργιώτη».

Μοιράσου το άρθρο