“Η αρχαία ελληνική τραγωδία ως θεατρικός κώδικας”: Διάλεξη του Σ. Τσιτιρίδη στη Λάρισα

Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων η Εταιρεία «Φίλοι της Λόγιας και Δημώδους Παράδοσης» διοργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 4ου – 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου και Φαρμακίδου γωνία) την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαίου και ώρα 19.30, κατά την οποία ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Τσιτσιρίδης  θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η αρχαία ελληνική τραγωδία ως θεατρικός κώδικας».

Οι τραγωδίες που μας έχουν σωθεί από την αρχαιότητα αποτελούν αδιαμφισβήτητα μερικά από τα πιο υψηλά δείγματα της δραματικής τέχνης όλων των εποχών, αλλά συνήθως λησμονεί κανείς ότι αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης τέχνης, αυτής του θεάτρου, η οποία στην αρχαιότητα συνδεόταν με την παράδοση της “ποιητικής performance”.

Τα ίδια τα κείμενα περιέχουν πάρα πολλές ενδείξεις για τη σκηνική παρουσίαση της δράσης και τα υπόλοιπα στοιχεία της παράστασης, της οποίας αποτελούσαν συστατικό στοιχείο. Στη διάλεξη θα δοθεί έμφαση σε ορισμένα βασικά στοιχεία του θεατρικού κώδικα της αρχαίας τραγωδίας: (α) τον (σχεδόν) ισότιμο συνδυασμό λόγου, μουσικής και όρχησης· (β) την ύπαρξη και λειτουργία του Χορού· (γ) τον λεγόμενο «κανόνα των τριών υποκριτών»· (δ) τα προσωπεία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Είσοδος ελεύθερη με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Μοιράσου το άρθρο