”Η Γυναίκα Δέντρο”: Παρουσιάζεται η νέα ποιητική συλλογή της Τασούλας Τσιλιμένη

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας, το περιοδικό ΘΡΑΚΑ και οι εκδόσεις ΑΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Τασούλας Τσιλιμένη, με τίτλο «Η γυναίκα δέντρο», που θα γίνει την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 7μμ στην Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

«Οι Λέξεις δυναμιτάκια είναι. Σκάνε εκεί που δεν το περιμένεις. Εκρήξεις αισθήσεων, φόβου, απουσίας, μοναξιάς, έρωτα. Θέλω ο αναγνώστης, η αναγνώστρια να νιώσει ότι αυτός/αυτή  μου υπαγόρευσαν λέξη τη λέξη, στίχο το στίχο, τα ποιήματα της συλλογής. Ο ποιητής/η ποιήτρια είναι ένα περισκόπιο της κοινωνίας, της καθημερινότητας. Ανιχνεύει, αφηγείται, εκφράζει το διαχρονικό και το σήμερα», σημειώνει η ίδια.

Για την συλλογή θα μιλήσουν ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/ποιητής Σπύρος Κιοσσές, ενώ η Κυριακή Σπανού, Ειδική Σύμβουλος της  Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα διαβάσει στίχους. Θα προλογίσει ο Θάνος Γώγος, εκδότης του περιοδικού Θράκα.

“Η μητέρα της ήτανε ρίζα.

Αλλάζει χρώμα όπως τα δέντρα.

Επιβιώνει στο έδαφος και στο υπέδαφος

και σε περίοδο μακράς ξηρασίας.

Την άνοιξη χέρια πόδια μαλλιά

μπουμπούκια ανθίζουν.

Ντύνεται τα χρώματα των εποχών

που δεν γεννήθηκαν ακόμη,

μικρά έντομα φωλιάζουν στο μυαλό της.

Στον κορμό και στα κλαδιά της

υποδόρια και αργόσυρτα

κυκλοφορούν τα όνειρα”.

Μια συλλογή χωρίς τυμπανοκρουσίες και περισπούδαστες εκφράσεις, χωρίς φανφαρονισμούς και μελοδραματισμούς, που με τρόπο απόλυτα ακριβή παρουσιάζει την ανατομία της μοναξιάς, με  χαμηλό τόνο που ωστόσο διαπερνά το σκοτάδι με τα φωνήεντα και τα σύμφωνά της και το κάνει διάτρητο. Η Τασούλα Τσιλιμένη σε αυτή τη συλλογή στρέφεται στις βαθιές της ρίζες και βάζει ένα λιθαράκι στο αιώνιο ψηφιδωτό της ερωτικής ποίησης.

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου διδάσκει Αφήγηση, Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους. Έχει ιδρύσει το ηλεκτρονικό περιοδικό ΚΕΙΜΕΝΑ για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας, είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας. Παράλληλα με τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και δημοσιεύματα ασχολείται και με τη συγγραφή λογοτεχνίας  (ποίηση & πεζογραφία) για ενήλικες και παιδιά (Το κουμπί και άλλες ιστορίες, Καστανιώτης 2017- διηγήματα-,  Μικρές παραμυθίες του έρωτα 2017– ποίηση- , Η Αφωνία του Απογεύματος, Μανδραγόρας, 2021,  Πέντε ελέφαντες στη ζούγκλα(για παιδιά), Καστανιώτης 2022, κ.α.

Το εξώφυλλο του βιβλίου  κοσμεί πίνακας της ζωγράφου Τίνας Κόντογλου.      

 

Μοιράσου το άρθρο