Η Μαρία Μαχαίρα αφηγείται στην Ραψάνη

Η Δημοτική βιβλιοθήκη και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” , την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 8:30 μ.μ.  στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης υποδέχονται  την ραψανιώτισσα αφηγήτρια -stοryteller στην ομάδα Αδράχτι Μαρία Μαχαίρα με την παράσταση  Αποχωρισμοί “η προφορική μαρτυρία συναντά την τέχνη”

Πίο αναλυτικά: Αποχωρισμοί – “η προφορική μαρτυρία συναντά την τέχνη”.

Ο μπάρμπα Σπύρος και η Βούλα πέρασαν όλη τους τη ζωή στη Δημητσάνα. Δεν έφυγαν ποτέ από το χωριό. Έμειναν εκεί και πάλεψαν για τη ζωή.

Αγωνίστηκαν με τα χωράφια, τα περιβόλια, τα ζωντανά και τη μοναξιά. Η φτώχεια, η κατοχή, ο εμφύλιος και ο ξενιτεμός όρισαν τη ζωή τους. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου αποχωρίστηκαν  πρόσωπα, συνήθειες, αντικείμενα ακόμα και τον ίδιο τους τον τόπο, που μεταμορφώθηκε σε ένα μέρος αλλιώτικο για κείνους.

Σε αυτή την παράσταση οι συντελεστές μετασχηματίζουν προφορικές μαρτυρίες και ιστορίες ζωής που περιλαμβάνονται στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών και Ιστοριών Ζωής του Διασυνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας, για να δημιουργήσουν μια παράσταση αφήγησης και να ζωντανέψουν μνήμες και θύμησες.

Ο Σπύρος και η Βούλα γίνονται οι ήρωες της παράστασης, οι προφορικές μαρτυρίες τους και οι ιστορίες της ζωής τους γίνονται δράση επί σκηνής.

Μέσα από όσα περιγράφουν για τη ζωή τους, για τους αποχωρισμούς, για την ξενιτιά, για τις απώλειες και τις αλλαγές που έζησαν, οι συντελεστές της παράστασης βρίσκουν τον δρόμο για να συν-βιώσουν μαζί τους τα γεγονότα και τα συναισθήματα. Η κούραση, η αγωνία, ο πόνος, η χαρά και η λύπη ζωντανεύουν, οι λέξεις τους γίνονται εικόνες, και οι μαρτυρίες τους παύουν να είναι μοναχικές. Οι συντελεστές της παράστασης επικοινωνούνε και μοιράζονται στο παρόν, μνήμες του παρελθόντος.

Η παράσταση, αναμοχλεύει μνήμες προσωπικές που στην πορεία των χρόνων έγιναν μνήμες συλλογικές και επιχειρεί να μεταφέρει επί σκηνής, να ανα-διηγηθεί και να επικοινωνήσει μέσα από τις προσωπικές μνήμες των ηρώων, την ιστορία μιας κοινότητας και τους αποχωρισμούς που βίωσαν οι άνθρωποι της, πραγματικούς και συμβολικούς.

 

Συντελεστές παράστασης:

Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Μαρία Μαχαίρα

Πρωτότυπη και παραδοσιακή μουσική:  Αλέξανδρος Μακρής

Τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής

Κείμενα: Μαρία Μαχαίρα

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.

Μοιράσου το άρθρο