Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Λαρισαίων

Αυτή την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 19:30 με 22:00 με ανοιχτό μάθημα γνωριμίας, ξεκινά το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων 2023-24 του Θεάτρου των Οδοιπόρων.

Χώρος διεξαγωγής αυτού, το Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Λαρισαίων (Κάρλας 47 & Λαζαρίδη).

Ο νέος κύκλος του εργαστηρίου ανοίγει φέτος με όχημα, το Θέατρο-Ντοκουμέντο.

Εκπαιδευτής, ο ηθοποιός Γιώργος Παπαδόπουλος.

Τα μαθήματα του εργαστηρίου θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 19:30 με 22:00.

Δηλώσεις εγγραφών και πληροφορίες στο τλφ 6974186545, στο mail: tz7odoiporoi.g@gmal.com και με μήνυμα στα social media της ομάδας έως την πλήρωση του τμήματος με δέκα συμμετέχοντες.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με τις δηλώσεις συμμετοχής-εγγραφής.

*Καλεσμένος εκπαιδευτής στο εργαστήρι για τον μήνα Οκτώβριο για ένα σεμινάριο δύο ωρών, είναι ο σημαντικός θεατράνθρωπος της πόλης μας, ο σκηνοθέτης θεάτρου και συγγραφέας κος Άκυς Μητσούλης.

Λίγα λόγια για το Θέατρο Ντοκουμέντο:

To θέατρο-ντοκουμέντο, που κάποιοι θεωρούν ως μία μετεξέλιξη του ιστορικού δράματος, ακουμπά τα χωρικά πεδία της ιστορίας και της δημοσιογραφίας, παραμένοντας πάντα ταυτόχρονα και κρινόμενο στο τέλος, ως καλλιτεχνική εργασία, ξεκίνησε στη Γερμανία από τον Έρβιν Πισκάτορ. Κατόπιν, το θέατρο-ντοκουμέντο μεταφέρθηκε στην Αμερική -με ενδεικτικό παράδειγμα τη «Ζωντανή Εφημερίδα» της Χ. Φλάναγκαν (1935)- αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως κατά καιρούς διώκεται ή απαγορεύεται, γιατί θεωρείται επικίνδυνο…

Το θέατρο ντοκουμέντο αντλεί το υλικό του, τους «μύθους» από ντοκουμέντα και πραγματικά γεγονότα, με απώτερο στόχο την αφύπνιση των πολιτών. Έργα, όπως ο «Αντιπρόσωπος» του Ρολφ Χόχουτ και η «Δολοφονία του Μαρά» ή η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μέχρι τον «Φάκελο Όπενχάιμερ» του Χάιναρ Κίπχαρντ και τον «Τόλερ» του Τάνκρεντ Ντορστ, εμπνέονται από ιστορικά γεγονότα, προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση αυτών των γεγονότων.

Το σύγχρονο δράμα-ντοκουμέντο ασχολείται με πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα, αλλά τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας είναι ρευστά: παράλληλα με τη μαρτυρία. Η μουσική και το οπτικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες κτλ) παραμένουν βασικά στοιχεία, όπως και η χρήση μη επαγγελματιών, στην πλειοψηφία τους, ηθοποιών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές με κάποιον τρόπο συνδέονται με το γεγονός.

Το νέο κύμα του Θεάτρου- Ντοκουμέντου που ίσως θα έπρεπε πια να το ονομάσουμε Θέατρο-Ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από την Γερμανία και πάλι, με την εξής καινοτομία: δεν παίζουν ηθοποιοί, αλλά πολίτες. Η ομάδα «Rimini Protokoll» ήταν η πρώτη που έφερε στη σκηνή απλούς πολίτες να μιλήσουν για το θέμα που έχει επιλέξει κι έχει απασχολήσει ή απασχολεί τα άτομα αυτά. Βασικό εργαλείο δουλειάς των καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτό το είδος είναι η έρευνα . Το θέατρο- ντοκουμέντο φέρνει επί σκηνής εκπροσώπους διάφορων κοινωνικών ομάδων, κάποιες φορές μαζί με επαγγελματίες ηθοποιούς, που θα καταθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια απόλυτα δομημένη σκηνοθετική γραμμή.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι δημιουργοί, αλλά και μεγάλο μέρος του κοινού στρέφεται σε αυτό το τόσο ζωντανό είδος, που λειτουργεί ως βιωματική εμπειρία. Δεν έχει σημασία τόσο η θέαση, αλλά ο διάλογος που ανοίγει η παράσταση με το κοινό, ένας διάλογος που κάποιες φορές είναι και κυριολεκτικός. Εκεί όπου η τέχνη συναντάει την πραγματικότητα, και δη τη σκληρή πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί πλέον να μείνει απλός θεατής, πρέπει να πάρει θέση κι ίσως έτσι αναλάβει και δράση…

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Οδοιπόρων 2023-24 της ομάδας των Οδοιπόρων ανοίγει αυλαία και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σ’ αυτό μαγικό ταξίδι της παίδευσις στην τέχνη του Θεάτρου.

Ακόμα, θα υπάρξουν συνεργάτες -παλαιοί και νέοι- επαγγελματίες στον χώρο του Θεάτρου που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα παραδώσουν σεμινάρια για την ιστορία Θεάτρου, την δραματουργία κειμένων, τον αυτοσχεδιασμό, την υποκριτική, την ορθοφωνία, την μουσική, την σκηνογραφία, την ενδυματολογία και την σκηνοθεσία.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων λοιπόν, της σκηνής Παραστατικών Τεχνών Λάρισας Οδοιπόροι, έρχεται με συνεργάτες-συνοδοιπόρους, ο καθένας με την δική του ξεχωριστή διαδρομή για να δείξει, διδάξει, κατευθύνει, απευθύνει, θέσει, αποδείξει, κάνει σαφές στους μαθητές του εργαστηρίου, τις αρχές της τόσο γοητευτικής, μυσταγωγικής, μαγικής και τόσο δύσκολης συνάμα τέχνης της υποκριτικής και του θεάτρου… της αυταπόδεικτης έννοιας της ψυχαγωγίας και παίδευσις-εκπαίδευσης των θεατών καθώς και της αντίληψης ότι είμαστε εργάτες της τέχνης αυτής, εργαζόμενοι για την δική μας ψυχική και νοητική ανάπτυξη όπως και των αποδεκτών.

**Το εργαστήρι της ομάδας μας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Μοιράσου το άρθρο