ΙCE AWAY – 3 χορευτικές παραστάσεις στον 10ο ΜΠαρΤ από την Σκανδιναβία

Η Λαρισαία περφόρμερ Νάντια Μπουνέννι επιμελείται το τρίπτυχο παραστάσεων ICE AWAY στον από 3 χορεύτριες-χορογράφους από τη Σκανδιναβία: την Siegried Stigsdatter Mathiassen, την Caroline Blomqvist και την Hilde I. Sandvold, οι οποίες εκτός από τα εργαστήρια που πραγματοποίησαν χτες και προχθές στην πόλη μας, θα παρουσιάσουν  3 χορευτικές παραστάσεις, ανοίγοντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό, στον 10 Μύλο Παραστατικών Τεχνών.

Το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παραστάσεις ICE AWAY στους χώρους του Μύλου του Παππά (2ος όροφος & Σκηνή Μπαλέτου) την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου από τις 20:30.

Το ICE AWAY παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Statens Kunstfond.

Ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών συνδιοργανώνεται από το ΣΜουΘ και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις:

ICE AWAY – EARTHLING/S (Caroline Blomqvist)

Ώρα: 20:30

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

ICE AWAY – COLD HAWAII (Sigrid Stigsdatter) &

ICE AWAY – GRÅTT (Hilde Ingeborg Sandvold)

Ώρα: 21:00

Σκηνή Μπαλέτου Μύλος του Παππά

Είσοδος : 2 ευρώ*

*Τα έσοδα όλων των παραστάσεων του φετινού ΜΠαρΤ, θα διατεθούν για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

“Earthling/s”

Το σόλο “Earthling/s” αντικατοπτρίζει τις σχέσεις με μη ανθρώπινα σώματα, φτιαγμένο από την επιθυμία να δημιουργήσει βιώσιμη τέχνη. Επιπλέει με λεπτότητα μέσα από μια προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου.

Ο ήχος του χαρτιού που καίγεται ηχεί σαν τον θόρυβο της κοινωνίας που καλεί κάποιον να επιστρέψει στην τάξη της ταχύτητας. Το εφήμερο χρησιμοποιείται ως σκηνογραφικό στοιχείο. Μετασχηματιστικά μοτίβα εμπνευσμένα από τις έμφυλες ταυτότητες ως χορογραφικές μέθοδοι.

Φέρνοντας γήινα σώματα από την τοπική περιοχή, το κοινό καλείται να συν-δημιουργήσει τοποθετώντας διαισθητικά τα στοιχεία του στον χώρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επαναδιαμόρφωση του έργου.

Cold Hawaii

Έτσι υποχωρεί. Εξερευνά το απέραντο κενό, την επικράτεια της ηδονής και το βασίλειο της σιωπής μετά από κάτι που σπάει. Όπως ένας σπαραγμός που συσσωρεύεται, για να καταρρεύσει ξανά, δημιουργεί έναν χαρακτήρα που αναπνέει, ανατέλλει και εξαφανίζεται.

Μέσα από την κίνηση και τον ήχο, τις λέξεις και τα τραγούδια, διαπραγματεύεται ανάμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και τους απαλούς κόσμους της φαντασίας της.

Το Cold Hawaii είναι ένα σόλο που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εσωτεριστικό μυθιστόρημα όπου η μυθοπλασία γίνεται ο χάρτης για να επαναπροσδιοριστεί η πραγματικότητα.

Είναι ένα παράδοξο και ένας μύθος που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την επιθυμία να είναι κανείς εκτεθειμένος και ιδιωτικός, να είναι ντροπαλός και υπερβολικός, να είναι άγριος και γαλήνιος. Είναι ένα έργο γεμάτο σπαραγμό, απογοήτευση και απόρριψη.

Παγκόσμια πρεμιέρα 28 Απριλίου 2021 Moving Futures online Festival.

Επιλεγμένο για την ICEHOT Nordic Dance Platform 2022 .

GRÅTT

“Κάποτε διέσχισα τον Ατλαντικό Ωκεανό 4 φορές μέσα σε 10 ημέρες. Ξύπνησα, χωρίς να ξέρω πού βρισκόμουν, ζαλισμένη, με ναυτία και χωρίς συντονισμό. Τα πόδια μου ήταν μακριά από το κεφάλι μου, τα έντερά μου εξακολουθούσαν να αιωρούνται πάνω από τον ωκεανό”.

Το GRÅTT είναι ένα χορογραφικό έργο που απορρέει από την εμπειρία του στρες και το πώς αυτό μας επηρεάζει ψυχικά και σωματικά.

Το έργο είναι φτιαγμένο για τον σύγχρονο ενήλικα, νεότερο και μεγαλύτερο. Είναι σχεδιασμένο για να κάνει το κοινό να νιώσει το σώμα του και να προκαλέσει συζήτηση: γιατί τόσοι πολλοί από εμάς είμαστε στρεσαρισμένοι, χωρίς επαφή;

Είναι οι εμπειρίες μας πραγματικές ή φανταστικές και τι μας λένε οι απαντήσεις μας για το τι σημαίνει να είσαι σώμα;

Περισσότερα για τις καλλιτέχνιδες:

Siegried Stigsdatter Mathiassen

Χορεύτρια και χορογράφος, απόφοιτη του School for New Dance Development (SNDO) Amsterdam (BA Choreography). Έχει συμμετάσχει ως περφόρμερ σε έργα άλλων χορογράφων στη Δανία, την Ολλανδία, Πολωνία, Ελβετία και αλλού (2021: Dead or Alive, Trentemøller and Fryd Frydendal – Music video  2019: Tremble, Andreas Hannes – Dansmakers Amsterdam, Theater Boulevard,  Spider Festival Ljubljana, Juli Dans Stedelijk Amsterdam, Korzo Den Haag.  Untitled (holding the horizon), Alex Baczynski Jenkins – Venice Biannual,  Kunsthalle Basel, Arsenic Lausanne, Ephemera Festival Warsaw.  This Variation, Tino Sehgal – Stedelijk museum of modern art Amsterdam,  Upcoming Roskilde Festival, 2017: SUPERDANCE, Oneka Von Schrader – Veem House Ams, Frascati Ams, Podium Mosaik Ams, Les Urbaines Lausanne, Kyabajo, Jija Sohn – Frascati Ams, Dansmarkers Ams, Les Urbaines  Lausanne, 2016: Young Boy Dancing Group, La Plata, Arg. RAYOSANALOGOS – La Plata, Arg. Στα δικά της πρωτότυπα χορογραφικά έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

2021: Cold Hawaii, solo (30’) – Selected for Aerowaves 2022 and Icehot 2022.  Shown at Dansehallerne Cph, Moving futures festival, Nederlanse  Dansdagen, 3eVågningen Gothenburg, Nein Arts Kunsthalle Gent. Absolute Cocktail (45’) – HAUT work in progress. | icw Beck Heiberg.

2020: Spinner (45’) – Batard Festival, Veem House for Performance, Dansmakers  Amsterdam Upcoming: FLAM Festival, Ams | icw Antonia Steffens Cracks (35’) – New Fears Berlin | icw Antonia Steffens

2018: Solid Dance (15’) – Dansateliers Rotterdam | icw Elisa Zuppini Hope and Heavy Metal, solo (50’) – Dansmakers Ams, OT301, Korzo Den  Haag and Moving Futures Festival, Radio Love Matches (45’) – Dansmarkers Amsterdam | icw Andrea Zavala 2017: REMEMBRANE, solo (20’) – Frascati Theater Ams, Brakke Grond ITS Festival Ams, Dansmarkers Moving Forward Ams, Spider Festival Ljbl,  Tanzquartier RAKETE Vienna, Podium Bloos Breda. The Coordinates (45’) – Veem house, Ufer Studios Berlin, Jacuzzi  Amsterdam | icw Antonia Steffens

Caroline Blomqvist

Η Caroline Blomqvist δουλεύει στο ευρύ πεδίο του σύγχρονου χορού, με περιέργεια για χορογραφικές μεθόδους που επιτρέπουν την συνιδιοκτησία του κοινού μέσω της δημιουργίας διαδραστικών προτάσεων. Το έργο της συνθέτει τον φεμινισμό με την ποπ ψυχολογία και την έννοια της μετα-εφημερικότητας.

Πέρα από τη δημιουργία δικών της έργων, εργάζεται ως παραγωγός και περφόρμερ για άλλους καλλιτέχνες και συλλογικότητες στη Νορβηγία και τη Δανία.

Hilde Ingeborg Sandvold

Η Hilde Ingeborg Sandvold, είναι Νορβηγίδα καλλιτέχνης του χορού, με έδρα τη Δανία. Έλαβε την επίσημη εκπαίδευσή της από την Εθνική Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Δανίας. Δουλεύοντας ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με έναν τεράστιο αριθμό χορογράφων και θιάσων.

Το δικό της έργο αποτελείται από έναν αριθμό μικρότερων σόλο έργων και μερικές συνεργασίες με θιάσους, που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα πλαίσια σε όλη την Ευρώπη. Πραγματοποιεί επίσης εργαστήρια, ομιλίες και γράφει κείμενα.

Ένας στόχος στην πρακτική της Hilde, είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει τα δικά της υλικά, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως ερμηνεύτρια και συνεργάτης σε έργα άλλων. Αυτό, για να εξασφαλίσει την εμβάθυνση της γνώσης από περισσότερες από μία οπτικές γωνίες.

Μοιράσου το άρθρο