Κριστίν Ναφούλα: Η Κενυάτισσα παίκτρια της ΑΕΛ μιλάει στα Λαρισινά – “Στόχος μας να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται στο πρωτάθλημα”

Συνέντευξη στον Απόστολο Παπαδόπουλο

 

Όταν φτιάχναμε αυτό το μέσο σίγουρα δεν περιμέναμε να παίρνουμε συνεντεύξεις από αθλητές και αθλήτριες, άλλωστε υπάρχουν συνάδελφοι του αθλητικού ρεπορτάζ που και… άκρες έχουν και μεγάλο ιστορικό σε τέτοια θέματα. Όταν όμως μαθαίνεις ότι στην πόλη σου έφτασε μια διεθνής  ποδοσφαιρίστρια από την Κένυα για να αγωνιστεί στο τμήμα της γυναικείας ομάδας της ΑΕΛ τότε δεν χάνεις την ευκαιρία να είσαι εσύ αυτός που θα της πάρει την πρώτη – εν Ελλάδι και εν Λαρίση – συνέντευξη.

Το νέο απόκτημα της ΑΕΛ λοιπόν, η 29χρονη επιτελική μέσος Κριστίν Ναφούλα – η πρώτη Αφρικανή παίκτρια στην ιστορία της ομάδας – μιλάει στα Λαρισινά για την καριέρα της, τη ζωή της στη Λάρισα, το παρελθόν της και πως φαντάζεται το ποδοσφαιρικό της μέλλον, αν και όπως μας είπε το μόνο που σκέφτεται για την ώρα είναι το να τιμήσει την βυσσινή φανέλα που φοράει.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο (ήταν για σήμερα αλλά είχαμε εκ νέου αναβολή) έχουμε την επανεκκίνηση στο γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, έτσι με αυτή την συνέντευξη δίνουμε το έναυσμα δυναμικής αντεπίθεσης της ομάδας!

 

Γειά σου Κριστίν, θέλω να μας πεις μερικά πράγματα για σένα, πως ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρό;

Γειά σας! Το όνομά μου είναι Christine Nafula, είμαι από την Κένυα και μεγάλωσα στην Busia της Κένυας.

Άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο στην ηλικία των εννέα ετών -ακολουθούσα την αδερφή μου όταν πήγαινε για αγώνες και κλωτσούσα την μπάλα κάθε φορά που είχα την ευκαιρία. Ο προπονητής της με είδε και αποφάσισε να σχηματίσει μια ομάδα εφτά παικτριών με κορίτσια της ηλικίας μας, τότε εγγραφήκαμε ως παίκτες του MYSA (Mathare Youth Sports Association) και από εκεί έπαιξα για το MYSA μέχρι που μεγάλωσα και έπαιξα στο γυναικείο πρωτάθλημα της Κένυας. Το ντεμπούτο του πρώτου πρωταθλήματος ήταν για την Mathare United Women που ήταν ακόμα στο MYSA.

Επίσης παίζω για την εθνική ομάδα της Κένυας από το 2012, το μεγαλύτερο επίτευγμα μου ήταν όταν προκριθήκαμε στο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών το 2016. Ήταν μια ιστορική στιγμή για ολόκληρη τη χώρα, αλλά ακόμη και ένα μεγαλύτερο επίτευγμα για εμάς ως ομάδα.

Πως αποφάσισες να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια και σε ποιους άλλους διεθνείς συλλόγους έχεις παίξει;

Διεθνώς έχω παίξει για την Ντάλχεμ στη Σουηδία για μισή σεζόν 2018-2019. Φέτος ήρθα να παίξω για την ΑΕΛ. Αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω επαγγελματίας παίκτρια όταν ο μάνατζέρ μου διέκρινε το ταλέντο μου στο ποδόσφαιρο και με ενθάρρυνε να το τολμήσω, είπε ότι έχω πολλές δυνατότητες και μπορώ να παίξω σε οποιαδήποτε ομάδα αν το δουλέψω καλά στο μυαλό μου.

 

Για την ΑΕΛ ποιος σου μίλησε και πως ήρθες τελικά;

Πρώτη φορά άκουσα για την ΑΕΛ από τον μάνατζέρ μου που ήταν σε συνομιλίες με τη διοίκηση της ομάδας και έτσι έφτασα εδώ. Όταν έφτασα πρώτη φορά στην Λάρισα ήταν το Δεκέμβριο του 2019 και η υποδοχή από όλη την ομάδα ήταν πολύ καλή, όλοι με έκαναν να νιώθω σαν στο σπίτι μου και παρόλο που οι προπονήσεις είχαν σταματήσει τότε – ήθελα ακόμα να έρθω για να γίνω μέλος αυτής της υπέροχης ομάδας, και είμαι τόσο χαρούμενη που αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά.

 

Στην Ελλάδα παρότι έχουμε πολλούς ποδοσφαιρόφιλους το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι πολύ χαμηλό, πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;

Ναι πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει και αυτό που χρειάζεται το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κάποιον να πιστέψει και να δει τις δυνατότητές του. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου να διορθωθούν αρκετά πράγματα και το επίπεδο του γυναικείου ποδόσφαιρου στην Ελλάδα να είναι τόσο μεγάλο όσο του αξίζει, υπάρχει δυναμισμός και ταλέντο σε αυτές τις κυρίες και βλέπω το πάθος τους όταν παίζουμε. Απλά ελπίζω να πάρουν την προσοχή που τους αξίζει.

Η Λάρισα είναι μια πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή (όταν φυσικά δεν υπάρχει πανδημία) σου έχουν μιλήσει καθόλου οι συμπαίκτριές σου γι’αυτό; Είναι απ’ τα πράγματα που ανυπομονείς να ζήσεις;

Όχι δεν μου έχουν μιλήσει ιδιαίτερα, άλλωστε λόγω της πανδημίας ο κύριος στόχος μας ήταν να παραμένουμε ασφαλείς και να τηρούμε τα πρωτόκολλα υγείας, ώστε να μην χάνουμε προπονήσεις λόγω κάποιου πιθανού κρούσματος. Αλλά γενικότερα δεν είμαι οπαδός της ψυχαγωγίας και της νυχτερινής ζωής, οπότε ίσως αυτός είναι ο λόγος που αυτό το κομμάτι δεν με προσελκύει.

 

Έχεις βιώσει ποτέ ρατσισμό;

Δεν το έχω βιώσει ούτε στην Λάρισα ούτε αλλού – μου αρέσει το γεγονός ότι στην ομάδα αγκαλιάζουμε η μία την άλλη ως οικογένεια.

 

Τι υπόσχεση δίνεις στους Λαρισαίους φιλάθλους;

Θα ήθελα οι οπαδοί μας να γνωρίζουν ότι εκτιμούμε την υποστήριξή τους, ακόμη και τώρα που η πανδημία μας έχει πλήξει και δεν επιτρέπεται κόσμος στο γήπεδο. Θέλουμε απλώς να πιστεύουν σε μας και υποσχόμαστε να τους το ανταποδώσουμε με μια υπέροχη σεζόν που θα τους κάνει τόσο περήφανους για εμάς. Προσωπικά θα ήθελα να αφιερώσω την πρώτη νίκη μας σε αυτούς. Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη υποστήριξη και ο Θεός να σας ευλογεί όλους.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον;

Το ποδόσφαιρο είναι πάθος και εγώ ως παίκτρια δεν θέτω μακροπρόθεσμους στόχους, θέτω μόνο βραχυπρόθεσμους στόχους και φέτος είναι όλοι αφιερωμένοι στην ΑΕΛ, θέλω να βοηθήσω την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αν στο τέλος της σεζόν είμαστε μεταξύ των τριών κορυφαίων ομάδων στο Πρωτάθλημα θα έχω πετύχει το στόχο μου. Vamos AEL!!!

 

Εμείς από την πλευρά μας να ευχηθούμε στην Κριστίν τα καλύτερα, να μείνει χρόνια στην πόλη μας και σύντομα να δει ξανά Λαρισαίους φιλάθλους να υποστηρίζουν την ομάδα στο γήπεδο.

Μοιράσου το άρθρο

Θέλουμε ο κόσμος της ΑΕΛ να πιστεύει σε μας και υποσχόμαστε να τους το ανταποδώσουμε με μια υπέροχη σεζόν που θα τους κάνει υπερήφανους