Κυκλοφόρησαν “Τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη” σε επιμέλεια του Γιάννη Φασούλα

Κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες, σε δεύτερη έκδοση μετά από 5 χρόνια, «Τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη 1936-1946». Πρόκειται για ημερολόγια που κρατούσε καθημερινά, για δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Ραψανιώτης αντιστασιακός και μετέπειτα μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Γιώργος Μπρουζιώτης ή Ραμπαγάς, και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1936 έως το 1946.

Είναι ημερολόγια καθημερινών αγροτικών εργασιών, στρατιωτικής θητείας και αντιστασιακών δράσεων, κυρίως στην περιοχή του κάτω Ολύμπου, στη σιδηροδρομική γραμμή των Τεμπών και του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Παπαπουλίου, όπου υπηρετούσε ως κλειδούχος.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και την καθημερινή περιγραφή των αγροτικών εργασιών ή των αντιστασιακών γεγονότων ξετυλίγεται η ζωή ενός φτωχού αγροτόπαιδου που μες στον αχό του αντάρτικου ξεσηκωμού και των σαμποτάζ βίωνε τη μοναξιά του νεαρού κλειδούχου, απομονωμένου σ’ έναν μικρό επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό. Τα ιδανικά του, απλά, συμπυκνώνονταν σε δύο μόνο λέξεις: «Λευτεριά» και «Λαοκρατία».
Ο Γιώργος Μπρουζιώτης γεννήθηκε στη Ραψάνη το 1919 και σκοτώθηκε στα Κρούσια, στις αρχές Ιουλίου του 1949.

Ο πρόλογος, τα σχόλια και η όλη επιμέλεια της έκδοσης είναι του Γιάννη Φασούλα.

Μοιράσου το άρθρο