Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ι. Κόνιαρη “Σύναξη Δασκάλων Δημοτικών Σχολείων Κρανέας-Ελασσόνας 1921-2002”

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του συνταξιούχου δασκάλου, κ. Ιωάννη Κόνιαρη, με τίτλο «Σύναξη Δασκάλων Δημοτικών Σχολείων Κρανέας-Ελασσόνας 1921-2002».

Το βιβλίο περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου του χωριού του.

Πραγματεύεται, ιδιαιτέρως, τη σύλληψη κι υλοποίηση της πρωτότυπης και πρωτόγνωρης εκδήλωσης που έλαβε χώρα, το 2002, προς τιμήν όλων των δασκάλων που υπηρέτησαν στα Δημοτικά Σχολεία του χωριού του, από το 1916 έως το 2002. Στις σελίδες του θα βρεις πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό υλικό των ετών 1921-2002.

Με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανέγερση του διδακτηρίου, αναφέρεται, στις σημαντικότερες επεμβάσεις συντήρησής του, που έγιναν τα χρόνια αυτά. Κυρίως όμως αναφέρεται στις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες που έγιναν από τον ίδιο, τον κ. Κόνιαρη, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως διευθυντή, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την ολική ανακαίνισή του, ώστε να καταστεί ένα καθ’ όλα σύγχρονο και λειτουργικό διδακτήριο. Είναι εμπλουτισμένο με έγχρωμο, φωτογραφικό υλικό των διαφόρων φάσεων, από την ανέγερσή του μέχρι το 2004.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην άρτια οργάνωση του διδακτηρίου και στην τολμηρή, από την άλλη πλευρά, απόφασή του να προχωρήσει, μόνος του, στην μηχανοργάνωση όλου του αρχείου του Σχολείου από το 1932 έως το 2002.

Στο βιβλίο αυτό, μπορεί κανείς ακόμη να αναζητήσει τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονταν στους μαθητές εκείνων των εποχών προς φρονηματισμό τους. Επίσης, παρατίθενται στατιστικοί πίνακες, μέσα από τους οποίους φαίνονται οι αυξομειώσεις του μαθητικού δυναμικού των ετών 1931-2021.

Συνοπτικά, ξετυλίγεται μέσα στις σελίδες του, η ιστορία εκπαίδευσης του χωριού του.

Το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τις/ τους συμμετέχουσες/οντες, στην εκδήλωση, δασκάλους και τους απογόνους αυτών.

Μοιράσου το άρθρο