Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Λαρισαίου οικονομολόγου Γιάννη Φασούλα: “H Ραψάνη, ιστορία – λαογραφία – τραγούδια”

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφροί το νέο βιβλίο του Λαρισαίου οικονομολόγου, πρώην δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Φασούλα:  H Ραψάνη, ιστορία – λαογραφία –  τραγούδια.

Μια μικρή ιστορίας της Ραψάνης, όπως αυτή  διαμορφώθηκε στο διάβα των χρόνων και όπως καταγράφηκε στις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, που πέρασαν ως ταξιδευτές ή ασχολήθηκαν ως επιστήμονες κι ερευνητές, από την εποχή ακόμη των θρύλων, των δοξασιών και των πρώτων ιστορικών πηγών μέχρι τις σημερινές ημέρες του διαδικτύου και της ψηφιακής πληροφορίας. Ένα ιστορικό αφήγημα για την κοινότητα, τους ανθρώπους της και τις δραστηριότητές τους, που βασίζεται όχι μόνο στις ιστορικές και τεκμηριωμένες πηγές αλλά και στους χώρους που έπλασε η συλλογική φαντασία και η κοινοτική μνήμη, στην παράδοση, στα έθιμα, τα τραγούδια.

Η Ραψάνη κουβαλά πάνω της 600 χρόνια γραπτής ιστορίας. Υπήρξε ανέκαθεν, από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα χρόνια του ελληνικού κράτους,   ένα καθαρά χριστιανικό χωριό. Πέρασε χρόνια ακμής και χρόνια δυστυχίας, χρόνια ειρηνικά και χρόνια πολέμων, αλλά πάντοτε, μετά από κάθε κακοτυχία, έβρισκε ξανά το δρόμο της και πρόκοβε. Με τα χρόνια το χωριό άλλαξε. Οι κάτοικοι –λιγοστοί πια– συνεχίζουν την ιστορία του, oι απόδημοι με τις επισκέψεις τους συντηρούν τις μνήμες και τους δεσμούς τους, ενώ η τεχνολογία διευρύνει καθημερινά τη μορφή της κοινότητας.

Ο Γιάννης Φασούλας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1947 από Ραψανιώτες γονείς. Από το 1977 αρθρογραφεί στον ημερήσιο τοπικό τύπο. Την περίοδο 1983-1986 μετείχε στην εκδοτική και συντακτική ομάδα της εφημερίδας-περιοδικού Αυτό, ενός λαρισαϊκού εντύπου πολιτικού διαλόγου. Το 2016 επιμελήθηκε την έκδοση των ημερολογίων του Γιώργου Μπρουζιώτη (εκδόσεις Θράκα), ενώ το 2018 μετείχε στο Γ΄ Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης.

 

 

Μοιράσου το άρθρο