Κύκλος εκδηλώσεων “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Θεσσαλία στο επίκεντρο” στην Λάρισα

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνδιοργανώνουν έναν κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Θεσσαλία στο επίκεντρο” στις 19 και 20 Απριλίου και την Τρίτη 23 Απριλίου 2024.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 19-4-2024 στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση γνωριμίας με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, κατά την οποία θα προβληθούν εθνογραφικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου (Εthnofest). Θα προηγηθούν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

«Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά χωριά Βλάστη (Κοζάνης) & Συρράκο (Ιωαννίνων)» (Σκην: Σ. Μιχάλακας, 2020, 12′), «Παναγία Μεσοσπορίτισσα, η Παναγίτσα στ΄Αρχαία» (Σκην.: Σ. Μιχάλακας, 2023, 11΄), «Η τυροκομία στις Κυκλάδες» (Σκην.: Σ. Μιχάλακας, 2024, 11′), «Συριανό Λουκούμι. Το πιο ακριβό γλυκό» (Σκην. Κ. Αϊβαλιώτης, Σ. Μιχάλακας, 2022, 12′).

Το Σάββατο 20-4-2024 θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά & Αγροδιατροφικές παραδόσεις: Δυνατότητες & Προοπτικές» στο Αμφιθέατρο του Μύλου Παππά, από τις 11:00 έως τις 20:00. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, διακεκριμένοι ερευνητές, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι τοπικών Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και παραγωγοί, μέλη Συνεταιρισμών και ιδρυτές μικρών επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν δράσεις που συνδέονται με την αγροδιατροφική κληρονομιά: ερευνητικά προγράμματα, τοπικές πρακτικές και επιχειρηματικές δράσεις. Παράλληλα θα λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, έκθεση με τοπικά αγροτικά προϊόντα συνεταιρισμών, μικρών επιχειρήσεων και παραγωγών της Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 23-4-2024, από τις 17:00 έως τις 19:00, θα πραγματοποιηθεί Διαδικτυακό Σεμινάριο από την κα. Έλενα Μπαζίνη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ., ΥΠ.ΠΟ, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Θεσσαλίας με θέμα: “Η αξιοποίηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην εκπαίδευση: Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και οι διεθνείς πρακτικές”.

Σημειώνεται ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται εγγραφή συμμετοχής.

Μοιράσου το άρθρο