Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας: Ένα μουσείο ανοιχτό στην διαφορετικότητα με ανοιχτή πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως και χωρίς αποκλεισμούς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία (3/12) η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (ΔΑΔ) διοργανώνουν σειρά δράσεων την εβδομάδα από 28/11 έως 2/12. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του μουσείου, μικρών και μεγάλων, πάνω σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας.

Πιο συγκεκριμένα αύριο Τρίτη στις 6μισι το απόγευμα εγκαινιάζεται η έκθεση διάλογοι Διά-λογοι Έκφρασης και αμέσως μετά ξεκινά Εσπερίδα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε εκπαιδευτικούς.

Γι αυτόν τον σκοπό, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας επεσήμανε τα εξής:

“Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μια ημέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων παντού, μια ημέρα καλλιέργειας του σεβασμού του διαφορετικού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Η πρόσβαση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Ωστόσο, συνήθως, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε πολιτισμικά γεγονότα. Έτσι στερούνται της δυνατότητας να συμμετέχουν στη δημιουργία ή να απλώς να απολαύσουν, μια εκδήλωση τέχνης και πολιτισμού.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ένα άτομο με οποιαδήποτε αναπηρία να έχει την επιλογή αν θέλει να επισκεφτεί ένα μουσείο, να πάει στο θέατρο ή σε μια συναυλία κοκ, και να έχει την επιλογή να εκφραστεί και καλλιτεχνικά.

Για τη δημοτική μας αρχή, αυτό είναι προτεραιότητα και στο πλαίσιο του εφικτού, γιατί το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, προσπαθεί όχι μόνο να υπερασπίζει τη συμπερίληψη λεκτικά αλλά να την εφαρμόζει πρακτικά.

Έτσι, φτιάξαμε για παράδειγμα, audio books, για άτομα με οπτική αναπηρία, το πρότζεκτ Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα μετατρέποντας έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεότερης ελληνικής τέχνης προσβάσιμα σε άτομα με ολική ή μερική τύφλωση, ο συνεργάτης μας ΣΜουΘ πραγματοποιεί πολύ συχνά προσβάσιμες δράσεις, όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, συμπεριληπτικά και προσβάσιμα εργαστήρια θεάτρου, χορού, φωτογραφίας, και πολλά ακόμη.

Για εμάς, λοιπόν, η συμπερίληψη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στον πολιτισμό.

Είμαστε χαρούμενοι που υποδεχόμαστε στο Μουσείο μας, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, σε δια-λόγους έκφρασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η συμπερίληψη στην Τέχνη καταργεί τους περιορισμούς, τις προκαταλήψεις και τα κοινωνικά στερεότυπα”.

Στην έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης 17 σύγχρονα έργα των παιδιών από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (ΔΑΔ) παίρνουν άλλη διάσταση και συνομιλούν αφενός με αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου αφετέρου με τα έργα των παιδιών που θα την επισκεφθούν, θα εμπνευστούν και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα. Αυτή άλλωστε είναι και η πρωτοτυπία και η δυναμική της αρθρωτής αυτής έκθεσης που κι εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί γιατί καθημερινά θα εμπλουτίζεται με τα έργα των μαθητών.

Όσον αφορά την Εσπερίδα, που έπεται των εγκαινίων, θα υπάρξουν τοποθετήσεις ειδικών για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης καθώς και μια βιωματική ομιλία της κας. Σαρρή Χριστίνας Τελειόφοιτης Ψυχολογίας, η οποία είναι γυναίκα με οπτική βλάβη και θα μας καταθέσει την προσωπική της εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό.

Καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας το Μουσείο θα υποδέχεται σχολεία τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης για ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε αναφορά με την έκθεση.

Μοιράσου το άρθρο