“Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;”: Δύο εβδομάδες δράσεων αφιερωμένες στην ιστορία και λαογραφία της Ραψάνης

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. για 5η χρονιά διοργανώνουν δυο εβδομάδες λαογραφικών δράσεων στη Ραψάνη, από 20 έως 31 Ιουλίου 2022.

Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας ως βάση την λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα μονοπάτια, τα εξωκλήσια, αλλά και το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη μουσική του τόπου. Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα, γραφικά μέρη της κοινότητας της Ραψάνης.

Φέτος όμως, θα βρεθούμε και σε άλλα χωριά του Δήμου μας, σε μία προσπάθεια σύνδεσης των τόπων της ευρύτερης περιοχής που έχει τόσα κοινά. Εκλεκτοί καλεσμένοι και φέτος θα βρεθούν στο χωριό μας: η Καλοκαιρινού Φανή, Διευθύντρια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – Αρχαιολόγος-Λαογράφος, η Κωνσταντίνα Κόντσα, Επιστημονική Υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων – Αρχαιολόγος, η Νικολέττα Νταγγάρα, Πολιτιστική Διαχειρίστρια του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, η Λένα Χαίδουτη, Παραμυθού και Mindsent Coach. Συνεργάτες μας στις φετινές δράσεις είναι: ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Πυργετού και η ομάδα των Περιπατητών Ραψάνης.
Σχεδιασμός – Υλοποίηση δράσεων: Χάιδω Πανταζή, Αλέξανδρος Γεωργίου .
Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης και αφετηρίας για όλες τις δράσεις. Η δράση στον Πυργετό θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του χωριού. Οι εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία του χωριού και απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικες. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται υπαίθρια τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 20 Ιουλίου : στις 19.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης)

Στα μονοπάτια του παρελθόντος μας, ας περπατήσουμε …..
Σε συνεργασία με τους Περιπατητές της Ραψάνης, περίπατος στα βόρεια της Ραψάνης: ανακαλύπτουμε την αρχή από το μονοπάτι που συνδέει την Ραψάνη με τα ραψανιώτικα τσαΐρια και την Καλλιπεύκη .
Παρασκευή 22 Ιουλίου Πυργετός : στις 19.00 (Κεντρική πλατεία)
Μες στου Πυργετού τον κάμπο και της θάλασσας τον άμμο….
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Πυργετού, περίπατος στο εξωκλήσι του Αί Γιάννη στο Πυργετό: τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με την μέθοδο του επιχρωματισμού παλιές φωτογραφίες του χωριού. Παράλληλα θα γίνει αφήγηση του βιβλίου «Υπόσχεση» της Anna Conomos-Ντανιέλα Σταματιάδη, του οποίου η εικονογράφηση στηρίζεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες που επιχρωματίζονται. Το βιβλίο αναφέρεται στη φιλία δυο κοριτσιών στη Σμύρνη, μίας τουρκάλας και μιας ελληνίδας, που ο πόλεμος τις χωρίζει (με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή).

Σάββατο 23 Ιουλίου : στις 20.00 (Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης)
Βιωματικό σεμινάριο καταγραφής και τεκμηρίωσης μουσειακών συλλογών με την Καλοκαιρινού Φανή, Διευθύντρια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης.
Δευτέρα 25 Ιουλίου : στις 19.00 (Πλατεία Ραψάνης)
Τα δέντρα μας, οι ρίζες μας ….
Με οδηγό τα αιωνόβια δέντρα του χωριού, ψάχνουμε τις ρίζες του τόπου μας. Με βάση το φωτογραφικό αρχείο της βιβλιοθήκης, ανακαλύπτουμε τα αιωνόβια δέντρα του χωριού μας και δημιουργούμε μια νοητή χρονογραμμή στην πλατεία της Ραψάνης χρησιμοποιώντας τις παλιές φωτογραφίες .

Τετάρτη 27 Ιουλίου : στις 19.00 (Μικρή πλατεία Ραψάνης, κάτω από την παιδική χαρά)
Το οικογενειακό μας δέντρο … Ποιανού-ης παιδί είσαι;
Φτιάχνουμε το οικογενειακό μας δέντρο, ζωγραφίζοντας με την μέθοδο του επιχρωματισμού παλιές φωτογραφίες της οικογένειάς μας από το φωτογραφικό αρχείο της βιβλιοθήκη μας. Παράλληλα, θα γίνει αφήγηση του βιβλίου «Υπόσχεση» της Anna Conomos-Ντανιέλα Σταματιάδη, του οποίου η εικονογράφηση στηρίζεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες που επιχρωματίζονται. Το βιβλίο αναφέρεται στη φιλία δυο κοριτσιών στη Σμύρνη, μίας τουρκάλας και μιας ελληνίδας, που ο πόλεμος τις χωρίζει (με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή ).

Σάββατο 30 Ιουλίου: στις 19.00 (Εξωκλήσι Αι-Γιάννης Πρόδρομος)
Κι αν σου μιλώ με παραμύθια …
Με τη παραμυθού Λένα Χαιδούτη: ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία και με περίπατο φτάνουμε στο εκκλησάκι του 1544, να ακούσουμε ιστορίες παλιές, με αγάπη καμωμένες .

Κυριακή 31 Ιουλίου : στις 18.30 (Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης)
“Ένας Μύλος ταξιδεύει!”: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας φωτογράφος με το σιτάρι και το αλεύρι; Τι είναι το λίχνισμα; Πώς γίνεται να ταξιδέψει ένας Μύλος; Τι σχέση έχουμε εμείς με το σιτάρι και το αλεύρι; Ιστορίες μικρές και μεγάλες ξεπηδούν μέσα από την αφήγηση και το παιχνίδι για τον θεσσαλικό κάμπο, την αλευροβιομηχανία Παππά και πολλά πολλά ακόμη! Με ψαλίδι, κόλλα και χαρτί φτιάχνουμε ένα μοναδικό κολλάζ με ιστορία και φαντασία!
Συντελεστές δράσης: Κωνσταντίνα Κόντσα, Αρχαιολόγος-Επιστημονική Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, Νικολέττα Νταγγάρα, Πολιτιστική Διαχειρίστρια Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, Δήμητρα Μοροσού, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δήμητρα Τζήτσκα, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μοιράσου το άρθρο