Με την συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το 1ο Δημοτικό Φαρσάλων

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου παρέα με τη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων κα Λιάνα Δενεζάκη.

Μέσα στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και της οργάνωσης δράσεων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων διοργάνωσε δράσεις Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευχάριστη  και  μοναδική εμπειρία  να υποδεχθούν και να γνωρίσουν από κοντά στο σχολείο τη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων και συνυδρίτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι, κα Λιάνα Δενεζάκη. Η κα Δενεζάκη, αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκληση της διεύθυνσης του σχολείου, ταξίδεψε για να βρεθεί στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου, όπου με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού συντόνισε βιωματικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής παρέα με τα παιδιά. Μάλιστα οι μαθητές/τριες είχαν επίσης την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τη συγγραφέα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο ιστολόγιο του σχολείου.

Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα σε δύο μέρες και περιλάμβαναν δράσεις μυθοπλασίας και εικονογράφησης με στόχο την δημιουργία ιστοριών και την παραγωγή βιβλίων. Στις μικρότερες τάξεις (α, β, γ) αφηγήθηκε το παραμύθι της «Ποιος θα γίνει αρχηγός;», εκδ. Κίτρινο Πατίνι,  παροτρύνοντας τα παιδιά να εμπνευστούν μια νέα, διαφορετική και ολότελα δική τους εκδοχή, που στη συνέχεια δραματοποίησαν, αλλά και εικονογράφησαν. Οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας πρότερη αναγνωστική εμπειρία, βιώματα και ενδιαφέροντά τους συνεργάστηκαν όλοι μαζί και μέσα από την καθοδήγηση της έμπειρης και ταλαντούχας συγγραφέως εμπνεύστηκαν, δόμησαν μια δική τους ξεχωριστή ιστορία,  την οποία στη συνέχεια εικονογράφησαν ενώ παράλληλα κατανόησαν  τα στάδια παραγωγής και έκδοσης ενός βιβλίου.

Με τη βοήθεια της κας Δενεζάκη οι μαθητές/τριες άρχισαν να ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και μέσα από μια διαδραστική και παιγνιώδη διαδικασία, εμπλουτισμένη από τραγούδια αλλά και ευφάνταστα αντικείμενα που έφερε μαζί της η συγγραφέας τα παιδιά καθοδηγήθηκαν και άρχισαν να σμιλεύουντους δικούς τους ήρωες, αποδίδοντάς τους χαρακτηριστικά και μορφή και μέσα από διαλογική συζήτηση αποφάσισαν να τους εμπλέξουν σε περιπέτειες καθορίζοντας τα ίδια την πλοκή και την εξέλιξη της δράσης τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να συζητήσουν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την κριτική τους σκέψη, να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν τα συναισθήματα των ηρώων τους, να αξιολογήσουν τη στάση των πρωταγωνιστών καθώς εξελισσόταν η ιστορία ακόμα και να τους κριτικάρουν και να τους αλλάξουν. Και έτσι με ένα φανταστικό τρόπο άρχισαν να ξεπηδούν λόγια και σελίδες και να πλάθεται μια ιστορία, η μοναδική ιστορία της κάθε τάξης. Άλλωστε σύμφωνα με κάποια γνωμικά λόγια του διάσημου παραμυθά όλων των εποχών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι, και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις’. Και μια ολόκληρη ιστορία μπορεί να γεννηθεί από μία απλή μουτζούρα στο χαρτί”.

Στο επόμενο βήμα τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες για το στάδιο που περιλάμβανε την παραγωγή έργου, αφήγησης  και γραπτού κειμένου αλλά και εικονογράφησης των σκηνών της ιστορίας τους.

Η αστείρευτη φαντασία των παιδιών και η σύμπραξη με τη γλυκύτατη και ταλαντούχα συγγραφέα οδήγησαν σε δημιουργικά μονοπάτια! Και πήραμε μια πρώτη γεύση από τις ιστορίες που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά οι οποίες θα μετατραπούν σε ένα βιβλίο, το δικό τους βιβλίο, το βιβλίο της τάξης, τα οποία ανυπομονούμε να  διαβάσουμε και να γνωρίσουμε ήρωες όπως την κα Σοκολά ή να μάθουμε για τον Αλκιβιάδη και τις περιπέτειές του και να  ανακαλύψουμε τελικά ποιος θα φορέσει το στέμμα και θα γίνει αρχηγός.

Σε συνέχεια και ενίσχυση των  δράσεων φιλαναγνωσίας οι μαθητές/τριες  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων υποδέθηκαν με ενθουσιασμό  τη δική τους βαλίτσα γεμάτη βιβλία , την οποία έφερε στη σχολική μονάδα η  κα Χατζημίχου Κωνσταντίνα, Υπεύθυνη Σχολικών Προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Λάρισας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της κα Τουρσουνίδου Φωτεινής.  Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος  με τίτλο «Τα βιβλία ταξιδεύουν στην τάξη μας» η κα Χατζημίχου έφερε τη μικρή κινητή βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, τα οποία θα παραμείνουν στο σχολείο για 3 εβδομάδες,δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να τα διαβάσουν αλλά και στη σχολική μονάδα να οργανώσει και να υλοποιήσει δραστηριότητες με στόχο την προαγωγή της ανάγνωσης και την καλλιέργεια  της αγάπης  για το βιβλίο.

Η Διευθύντρια κα Τουρσουνίδου Φωτεινή και ο Σύλλογος Διδασκόντων  ευχαριστούν θερμά τους αγαπητούς/ες προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν στο αμφιθέατρο του δημοτικού σχολείου , τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Ιωάννη Δημακόπουλο για τη στήριξη, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  που στέκονται αρωγοί στις δράσεις της σχολικής μονάδας στηρίζοντας τη σχολική βιβλιοθήκη, την κα Χατζημίχου Κωνσταντίνα για την εμψύχωσή της και τις πολύτιμες πάντα συμβουλές της, και την κα Δενεζάκη Λιάνα, η οποία ακούραστη και με χαμόγελο αγκάλιασε όλα τα παιδιά και τα μύησε στο κόσμο της μυθοπλασίας. Φυσικά συγχαίρουν τους/τις μικρούς/ές συγγραφείς που έγραψαν τα δικά τους καταπληκτικά βιβλία!

Μοιράσου το άρθρο