Με τον “Θρήνο” του Τάκη Καρνάβα το μήνυμα του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας για το 1821

Με ένα τραγούδι του μεγάλου Τάκη Καρνάβα, τον Θρήνο, συνοδεύεται το μήνυμα από το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πιο αναλυτικά ο σύλλογος αναφέρει:
Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης σε επίπεδο ιδεών αλλά και οραμάτων. Συνεχίζει να παραδειγματίζει μέχρι τις μέρες μας ενώ μεγάλη ήταν η επιρροή της σε καλλιτεχνικό επίπεδο, τόσο ποιητικά, όσο και μουσικά.
Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Πολίτης (συγγραφέας, ερευνητής και ομότιμος καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης):
«Με τα κλέφτικα αναζωογονήθηκε η ποίηση του Εθνους… Το όραμα της λευτεριάς άστραψε σε μερικούς αρματολούς και κλέφτες από την πάλη τους με τον εχθρό. Ο δημοτικός ποιητής εμβολίασε την ποίηση με το όραμα αυτό. Ευτύχησε έτσι να τονώσει τη λαχτάρα της λευτεριάς που υπήρχε στο λαό, να τη φέρει στην επιφάνεια και να της δώσει μορφή: Ανάσυρε από την ψυχή τη λευτεριά και την έφερε στο στόμα και στ’ αυτιά της κοινωνίας του…».
200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση αξιοποιούμε τα διδάγματά της και παλεύουμε για ζωή και τέχνη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές του 1821!
Χρόνια Πολλά!
ΥΓ. Το μήνυμά μας συνοδεύει το μουσικό κομμάτι «Θρήνος (Μάρκος Μπότσαρης)» από έναν σημαντικό εκπρόσωπο του Δημοτικού Τραγουδιού, τον Τάκη Καρναβά
24/3/2021

 

Μοιράσου το άρθρο