Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μπετόβεν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Γερμανό μουσουργό Λούντβιχ βαν Μπεττόβεν, θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 20:30 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα θα παρουσιάσει το 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ντο ελάσσονα με σολίστ τον Απόστολο Παληό.

Στο δεύτερο μέρος, θα εκτελεστεί η θρυλική 5η συμφωνία του συνθέτη.

Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Τατατατά!

Η 5η Συμφωνία του Μπετόβεν, είναι ίσως, το δημοφιλέστερο συμφωνικό έργο της κλασικής μουσικής. Το δραματικό αρχικό μοτίβο με τις τέσσερις νότες του, (τρία σύντομα σολ και ένα μακρύ μι ύφεση) είναι το πιο αναγνωρίσιμο στην ιστορίας της μουσικής. «Έτσι χτυπά η Μοίρα την πόρτα» φέρεται να είπε ο Μπετόβεν στον γραμματέα του Άντον Σίντλερ.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο της Βιέννης, Theater an der Wien, στις 22 Δεκεμβρίου του 1808 με τον ίδιο τον Μπετόβεν να διευθύνει από το πόντιουμ της ορχήστρας.

Στην ίδια γιγαντιαία συναυλία διάρκειας 4 ωρών, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και άλλα νέα έργα του συνθέτη όπως: η 6η Συμφωνία Pastorale, το 4ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, η Φαντασία για πιάνο χορωδία και ορχήστρα και αποσπάσματα από την Λειτουργία σε ντο μείζονα.

Η χλιαρή αποδοχή του έργου από το κοινό, οφείλεται στις αντίξοες συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συναυλία. Η ορχήστρα με μία μόνο πρόβα έκανε πολλά λάθη σταματώντας συχνά τη ροή της μουσικής, η αίθουσα ήταν παγωμένη και ο κόσμος εξουθενωμένος από τη μεγάλη διάρκεια της συναυλίας.

Ένα χρόνο αργότερα, η 5η Συμφωνία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό της Βιέννης.

Απόστολος Παληός (σύντομο βιογραφικό)

 

Ο Απόστολος Παληός είναι σολίστ πιάνου, δρ. μουσικολογίας και ποιητής.

Χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες των ημερών μας» (Aldo Ciccolini) και «εξαιρετικά προικισμένος μουσικός» (Cyprien Catsaris).

Γεννημένος στην Καρδίτσα, έλαβε το δίπλωμα πιάνου και τα πτυχία ανώτερων θεωρητικών από το ΔΩΛ με καθηγητές τους αείμνηστους Σακελλάριο και Τσανακά, και ακολούθως αποφοίτησε με σολιστικό δίπλωμα πιάνου από τα Μουσικά Πανεπιστήμια Βερολίνου και Λειψίας και με πτυχίο και διδακτορικό στη μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Υπότροφος διαφόρων Ιδρυμάτων, βραβευμένος πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, με διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, έχει εμφανιστεί ως σολίστ στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Bιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης κτλ.), σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Berlin Symphony Orchestra) και σημαντικούς αρχιμουσικούς.

Έχει ηχογραφήσει μεταξύ άλλων με τη Naxos και διαθέτει πλήθος πρώτων παγκόσμιων εκτελέσεων.

Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και έχει διδάξει πιάνο και μουσική ερμηνεία στα μουσικά τμήματα του ΠΑΜΑΚ και του ΕΚΠΑ.

Μοιράσου το άρθρο