Μπορεί η Λάρισα να γίνει τουριστικός προορισμός;

Γράφει ο Απόστολος Παπαδόπουλος

 

Καλοκαιράκι παντού τριγύρω, καύσωνας, κρύο νερό, παγωτά, διασκέδαση (εντός των μέτρων του Covid) και άλλα πολλά που συνθέτουν την ομορφότερη εποχή του χρόνου.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Λαρισαίος ψάχνει μια οδό διαφυγής, συνήθως στην παραλία, σπανιότερα στο βουνό. Τα  Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου η Λάρισα αδειάζει όπως κάθε μεγαλούπολη – ειδικά αν δε βρίσκεται κοντά σε θάλασσα.

Μπορεί να γίνει κάτι για να γεμίσει η Λάρισα το καλοκαίρι;

Κατά τη γνώμη μου όχι! – ξεκάθαρο όχι – στην Λάρισα το καλοκαίρι… βράζουν τα πεζοδρόμια, δύσκολα θα έρθει κάποιος επισκέπτης με αυτή την θερμοκρασία για να πάει να δει τα αξιοθέατα της πόλης.

Και μιας και το ανέφερα, ας δούμε ποια είναι αυτά τα αξιοθέατα και αν αξίζει τον κόπο.

Ο Πηνειός δεν εντάσσεται (δυστυχώς) μέσα στην ζωή της πόλης, παρά τις υποσχέσεις και τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει, η κοίτη του Πηνειού δεν αποτελεί πόλο έλξης για κάποιον που έχει επισκεφτεί όχι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αλλά τα γειτονικά Τρίκαλα, εκεί όπου το ποτάμι έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Από κει και πέρα το Αρχαίο θέατρο, εφόσον ακόμα δεν είναι επισκέψιμο, ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογο αξιοθέατο. Το να στηθεί ένα γκρουπ τουριστών και να βγάλει μια φωτογραφία έξω από τα κάγκελα είναι μεν διαφήμιση για την πόλη μας αλλά δεν είναι και η εμπειρία που περιμένει ο κάθε ταξιδιώτης να ζήσει.

Το ίδιο και το Μπεζεστένι στο Φρούριο που περιμένουμε κάποια στιγμή να ανοίξει και να γίνει επισκέψιμο.

Όμως η Λάρισα έχει και αξιόλογα μουσεία – το Διαχρονικό και το Λαογραφικό μουσείο έχουν αξιόλογα εκθέματα τα οποία μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τα γκρουπ των ταξιδιωτικών γραφείων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Από την άλλη μεριά, τα παράλια του νομού έχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, στηρίζονται κυρίως σε Λαρισαίους που έχουν εξοχικά και περνάνε τις μέρες του καλοκαιριού εκεί ή σε αυτούς που πάνε αυθημερόν για ένα μπάνιο και ένα ποτό.

Το μόνο μέρος που έχει εξωτερικό τουρισμό είναι το Κόκκινο νερό που το επισκέπτονται Πολωνοί και Σέρβοι. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κομμάτι τουρισμού.

Η δικιά μου γνώμη είναι πως αν θέλουμε η πόλη μας να γίνει επισκέψιμη, πρέπει να επενδύσουμε – μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας – συνολικά στα αξιοθέατα που έχουν οι τέσσερις θεσσαλικοί νομοί (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας) έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός εκδρομής όπως π.χ. Λάρισα – Ραψάνη – Βερδικούσια – Βόλος – Πήλιο – Τρίκαλα – Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα.

Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται διαφήμιση σε κάθε λογής πανελλαδικά ΜΜΕ, καθώς και συνεννόηση με τουριστικούς πράκτορες, τα διάφορα events, όπως το Φεστιβάλ Πηνειού ή το Παζάρι της Λάρισας ή η γιορτή κρασιού Αμπελώνα πρέπει να διαφημιστούν και να αυξηθούν. Άλλα παραδείγματα είναι το Πάρκο των Ευχών και το Καρναβάλι – Μπουρανί του Τυρνάβου.

σ.σ. Όλα τα παραπάνω εννοείται ότι θα γίνουν σε εποχές πλήρους κανονικότητας, στην οποία ελπίζω να επανέλθουμε σύντομα…

Μοιράσου το άρθρο