Νέα εφημερίδα στην πόλη – Αυτό που δεν τόλμησε ο Δημητρακόπουλος – Η επιβίωση των σωστών

Μια νέα εφημερίδα εμφανίστηκε, την Κυριακή το πρωί, στα περίπτερα της Λάρισας ονόματι “Πολιτεία Λαρισαίων”. Μάλιστα από πίσω της έρχεται και ένας νέος δημοσιογραφικός όμιλος.

Προσωπικά δε περίμενα ότι θα το ζήσω, όταν ξεκινούσα την ενασχόλησή μου με τον χώρο τα ΜΜΕ στην πόλη ήταν μετρημένα στα δάχτυλα.

Γύρω από τον επερχόμενο όμιλο λοιπόν, έχει δημιουργηθεί αρκετός ντόρος ο οποίος εστιάζει, μεταξύ άλλων και στην εποχή που αυτός δημιουργείται αλλά και στον ιδιοκτήτη της.

Η δική μου άποψη είναι ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να αφήνει θετικές εντυπώσεις σε κάθε Λαρισαίο πολίτη που γουστάρει την επαφή με το χαρτί. Το γράφω τόσο απλά για να δείξω ότι η αγάπη προς τον έντυπο τύπο ξεπερνάει τα όρια της ενημέρωσης και καταλήγει σε μυσταγωγία.

Για μας τους “εραστές του χαρτιού” λοιπόν – δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα απ’ το να βλέπουμε δύο τοπικές εφημερίδες καθημερινά στο περίπτερο, δίπλα στις Αθηναϊκές. Στη Λάρισα αυτό είχε να συμβεί απ’ το 2013 που έκλεισε ο “Ημερήσιος Κήρυκας”. Από τότε η “Ελευθερία” τρέχει μόνη της και πανηγυρίζει και το πρωτάθλημα, έχοντας χτίσει φυσικά ένα σταθερό κοινό.

Ο ανταγωνισμός στη δημοσιογραφία είναι από τα πιο υγιή πράγματα που μπορεί να της συμβούν, αλλοίμονο σε κάποιον που νομίζει ότι είναι θετικό να κλείνουν ΜΜΕ κάθε είδους για να επιβιώσει το δικό του, και δυστυχώς υπάρχουν ορισμένοι τέτοιοι και στην πόλη μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Νταβέλης τολμάει αυτό που δεν τόλμησε ο Δημητρακόπουλος στις καλές εποχές του ομίλου.

Το να φτιάξει έναν δημοσιογραφικό όμιλο δηλαδή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα: εφημερίδα, τηλεοπτικό κανάλι, ραδιόφωνο, site και ότι άλλο έρθει στο μέλλον. Είχα ακούσει ότι του το πρότειναν πολλοί τότε αλλά αυτός (Δημητρακόπουλος) πίστευε ότι η δύναμη ήταν στο χαρτί.

Δίκιο είχε, αλλά η εποχή ξεπέρασε το χαρτί και αναγκαστικά πρέπει να πας με το …ρεύμα, έστω κι αν αυτό το ρεύμα έκανε ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες άτομα με μηδέν όρεξη, ιδέες, ικανότητα διαχείρισης. Αλλά ας μη τα πιάσουμε τώρα αυτά…

Σίγουρα η διαφημιστική πίτα δεν φτάνει για όλους, ας φτάσει όμως για τους πιο σωστούς, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας από δω και πέρα. Όποιος δεν είναι σωστός ας ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Όπως και να ‘χει εύχομαι να δούμε και άλλες εφημερίδες, περιοδικά στα ράφια, κι άλλα ραδιόφωνα, κι άλλα κανάλια με έδρα την Λάρισα. Το αξίζει και η πόλη και οι πολίτες της και η ίδια η δημοκρατία.

Υ.Γ. Το να δίνει κάποιος δύο πενηντάλεπτα κάθε πρωί για να στηρίξει δυο άρτια δημοσιογραφικά προϊόντα ούτε είναι κακό, ούτε θα του… ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό της χρονιάς κατά τη γνώμη μου. 

 

Με σεβασμό 

Απόστολος Παπαδόπουλος

Μοιράσου το άρθρο