“Να ‘τανε το 21…” στο Λαογραφικό Μουσείο – Οι Λαρισαίοι θυμήθηκαν και έμαθαν για την Ελληνική Επανάσταση (φωτο – βίντεο)

Σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα για τα 200 χρόνια ελευθερίας, οι Λαρισαίοι είχαν την τύχη να ακούσουν άγνωστες πτυχές και ιστορικά στοιχεία από την ένδοξη περίοδο της Επανάστασης του 1821, το απόγευμα της Πέμπτης στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και είχε τίτλο «Να ΄τανε το ΄21 – Συμβολή στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» ενώ πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά μέτρα και τους περιορισμούς για τον COVID-19.

Στην εκδήλωση μίλησαν:

· ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Τάσος Λιάσκος (πρ. Υπουργός) με θέμα «Ανεξαρτησία –Αγωνιστές και Άρματα»,

· το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Μιχάλης Καρατσιώλης με θέμα «Ερμηνευτικά κριτήρια της Επανάστασης του 21»,

· ο Βουλευτής και Δημοσιογράφος-Ιστορικός κ. Κώστας Γκιουλέκας με θέμα «το 1821μέσα απ’ τις πηγές του»,

· ο Εφέτης και μέλος του ΔΣ του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, κ. Δημήτρης Ορφανίδης, με θέμα «Ατραποί προς την ελευθερία. Ο ύμνος και ο ποιητής του»,

· ο Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας – Εκπαιδευτικός κ. Αλέξης Καλέσης, με θέμα «Ξένοι περιηγητές: η Ευρώπη ανακαλύπτει την Ελλάδα της Επανάστασης»,

· η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κα Φανή Καλοκαιρινού, με θέμα «H Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία».

· Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Γιαβής με θέμα «Η επιμονή των αγτωνιστών του ’21 ως προϋπόθεση του φιλελληνισμού.

Επίσης ο ποιητής – ιατρός και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Κρανιώτης διάβασε ανέκδοτο ποίημα που έγραψε για το 1821 με αφορμή το φετινό επετειακό έτος.

Η εκδήλωση έκλεισε με την συναυλία του Τενόρου Ευαγγέλου Γιαμούρη, που ζει και κάνει διεθνή καριέρα στην Νέα Υόρκη, με ένα μουσικό διαχρονικό πρόγραμμα, που ακολουθεί την εξέλιξη της μουσικής από την επανάσταση του ΄21 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα το ρεπερτόριο περιελάμβανε:

1. The Phantom of the Opera 2. Music of the night 3. Caruso 4. La bella Maria de mia amor 5. Con te partiro 6. Τζιβαέρι 7. Σαράντα παλικάρια 8. Παιδιά της Σαμαρίνας 9. Τη Υπερμάχω 10 Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο με τα όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Αγοραστός:

Απόστολος Παπαδόπουλος

Μοιράσου το άρθρο