Ξαναστήνεται η σκηνή του 3ου αιώνα μ.Χ. στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Τον θαυμασμό του για το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, αλλά και για την εξέλιξη των εργασιών
αποκατάστασής του, εξέφρασε χθες κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, που επισκέφθηκε το μνημείο, στο πλαίσιο παρακολούθησης των έργων του ΕΣΠΑ στην περιοχή.
Το κλιμάκιο ξενάγησε στο Αρχαίο Θέατρο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία ενημέρωσε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και γι’ αυτά που θα δρομολογηθούν εντός του 2023, με στόχο να αναδείξουν την πλήρη εικόνα του Θεάτρου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Ελευθερία” η κ. Σδρόλια, “ομαλά εξελίσσονται τα έργα τοποθέτησης των 240 νέων μαρμάρινων εδωλίων σε κενές θέσεις των κερκίδων του, ενώ παράλληλα αυτήν την περίοδο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ρίξει όλο της το βάρος στα έργα που θα προχωρήσουν εντός του 2023, για την αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος (της σκηνής) του Θεάτρου, τα οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.
Το έργο αυτό, απαιτεί μεγάλο αριθμό διαγωνισμών και συγκεκριμένα αφορά πέντε υποέργα.
Στη σκηνή θα τοποθετηθούν τα μαρμάρινα μέλη που έχουν αποκαλυφθεί και υπάρχουν στο μνημείο, τα οποία αποτελούν το 70% του συνόλου της, ενώ το 30% αυτής, θα συμπληρωθεί με νέες κατασκευές, από μάρμαρο και πωρόλιθο. Ειδικότερα, για την αποκατάσταση της σκηνής έχουμε προκηρύξει τον διαγωνισμό προμήθειας όγκων φαιόγκριζου μαρμάρου και πωρόλίθου, που αφορούν στη μεταφορά 37,8 m3 όγκων μαρμάρου και 58,46 m3 πωρόλίθου.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ορίστηκε ανάδοχος για την ενοικίαση γερανοφόρων οχημάτων με χειριστές, που αφορά στην τοποθέτηση και χειρισμό γερανοφόρων οχημάτων στον ευρύτερο χώρο του σκηνικού οικοδομήματος για την ανύψωση, μετακίνηση και τοποθέτηση αρχιτεκτονικών μελών στα πλαίσια των εργασιών αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος του Αρχαίου Θεάτρου.
Ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός (ορίστηκε ανάδοχος), για την παραγωγή αντιγράφων αρχιτεκτονικών μελών της σκηνής και επεξεργασία σε ηλεκτρονικό παντογράφο και πιο συγκεκριμένα για την τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του σκηνικού οικοδομήματος.
Ο ανάδοχος θα παραδώσει αυτό το έργο το ερχόμενο καλοκαίρι.
Τέλος, μέσα στον επόμενο μήνα, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός
για τη στατική μελέτη αποκατάστασης της σκηνής, ενώ την άνοιξη θα προκηρυχθεί και η κατασκευή νέας πρόσβασης (και για ΑμεΑ) στο μνημείο από την οδό Βενιζέλου”.

Μοιράσου το άρθρο