Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας τιμά την επέτειο γέννησης του μεγάλου συγγραφέα

Σα σήμερα, πριν από 139 χρόνια, στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, είδε το φως του ήλιου ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Το έργο του οικουμενικού αυτού συγγραφέα, ποιητή, φιλοσοφικού στοχαστή κ.α. έχει μεταφραστεί παγκοσμίως σ’ όλες τις γνωστές γλώσσες, συνεχίζοντας έτσι να εμπνέει, αδιάκοπα. Μέσα σε 9 χρόνια συγγραφικής αφοσίωσης (1948-1957), συνέλαβε κι έγραψε σπουδαία μυθιστορήματα, κάτι που τον καθιέρωσε ως ένα αναγνωρισμένο λογοτέχνη, παγκοσμίου βεληνεκούς. Ο Νίκος Καζαντζάκης με τα αριστουργήματά του διέδωσε τον πολιτισμό της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Οι αξίες που διαδίδει είναι διαχρονικές, όπως αυτές της ελευθερίας, της συντροφικότητας και της αγωνιστικότητας.

Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας (Ο.ΦΙ.ΝΙ.ΚΑ.Λ), με την πρόσφατη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας και δράσης του, τιμά την επέτειο γέννησης του Καζαντζάκη με την κυκλοφορία συλλεκτικών σελιδοδεικτών, με εμβληματικές φράσεις από το καζαντζακικό σύμπαν. Οι σελιδοδείκτες θα διατίθενται δωρεάν από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας (ΠΟ.Κ.Ε.Λ), τον κύριο υποστηρικτή του Ομίλου, μαζί, φυσικά, με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ).

Το ΠΟ.Κ.Ε.Λ προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον διήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τη μία ημέρα θα λάβει χώρα η 2η δια ζώσης συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης, με σκοπό τη συζήτηση του επίκαιρου (λόγω της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής) μυθιστορήματος “ο Χριστός ξανασταυρώνεται” και θα προβληθεί η ταινία “Αυτός που πρέπει να πεθάνει” του Ζυλ Ντασέν, που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα. Την άλλη μέρα, θα γίνει σύντομη παρουσίαση από το Βαγγέλη Ρεμπάπη, ιστορικό, υπεύθυνο επικοινωνίας & παρουσιάσεων του ΠΟ.Κ.Ε.Λ και συνυπεύθυνο του Ομίλου, του θέματος “Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιθάλψεως Νίκος Καζαντζάκης και η οργανωμένη μεταφορά Ποντίων προσφύγων, από τον Καύκασο στη Βόρεια Ελλάδα, δυόμιση χρόνια πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922”. Επίσης, θα γίνει δημόσια παρουσίαση  του ημερολογίου τοίχου του ΠΟΚΕΛ για το 2022, που επιμελήθηκε η Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου. Το συντονισμό των εκδηλώσεων θα έχει ο πρόεδρος του ΠΟ.Κ.Ε.Λ Αργύρης Γιουρούκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου θα ανακοινωθεί σύντομα, περιλαμβάνοντας και μουσικές εκπλήξεις. Όσοι και όσες επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν ή να επικοινωνούν για πληροφορίες, ή τηλεφωνικά στο 6983444094, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο : nskenter@uth.gr

Μοιράσου το άρθρο