Παρά την πανδημία το 2020 ήταν μια χρονιά εκθέσεων και δράσεων για την Δημοτική Πιανκοθήκη

Την Δευτέρα  23 Αυγούστου η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα κ. Αννυ Ψάρρα κατέθεσε στα μέλη του Δ.Σ. τον Καλλιτεχνικό απολογισμό του έτους 2020 τονίζοντας πως;

Η χρονιά που πέρασε υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για τα Μουσεία και τους χώρους πολιτισμού λόγω της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας πολύ αξιόλογος προγραμματισμός δράσεων, μετά από εισήγηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdown, δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί στο σύνολό της .

Σημαντικό υπήρξε το γεγονός ότι στη διάρκεια του lockdown η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας είχε μια πολύ σημαντική διαδικτυακή παρουσία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ιστοσελίδα της και το κανάλι της στο YouTube αξιοπρόσεχτη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μουσείο μας ανέπτυξε μία νέα στρατηγική η οποία επικεντρώθηκε στη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων προβολής των εκθέσεών του και των συλλογών του χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των επισκεπτών

Το διάστημα που το Μουσείο ήταν ανοιχτό στο κοινό δέχθηκε μαθητές σχολείων και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα .

Όλες οι εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι παράλληλες δράσεις υλοποιήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τις υπηρεσίες του ΝΠΔΔ και έτυχαν της ανταπόκρισης του κοινού της πόλης, της ευρύτερης περιφέρειας αλλά και πανελλαδικά.

Οι εκδηλώσεις ανάλογα με το χώρο στον οποίο παρουσιάστηκαν έχουν ως εξής:

Εκθέσεις 2020

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ»

«Γόρδιοι Δεσμοί» ατομική έκθεση του Στέργιου Στάμου από 30/10/2019 έως 30 /2/2020
Η έκθεση εντάσσεται στις εκθέσεις εννοιολογικής τέχνης και παρουσιάστηκε σε δύο ενότητες .Στην πρώτη, ενότητα αφηγείται μικρές ,ανείπωτες ιστορίες που μιλούν για την ζωή και τον θάνατο ,τον πόλεμο την βία ,την εξαθλίωση ,την εκμετάλλευση και τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές .

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώθηκε στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, των νοσηρών φασιστικών φαινομένων, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης.

Για την έκθεση εκδόθηκε δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά

«Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η Μοναξιά» μεγάλη αναδρομική έκθεση 10/10/2020 και παραμένει μέχρι σήμερα
Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Τα χαρακτηριστικά «Ανθρωπάκια» του είναι αυτά τα ανθρωπάκια, που κατακλύζουν το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού χώρου, καλώντας μας σε επαγρύπνηση και αυτογνωσία, ελπίδα και υπέρβαση, κριτική θεώρηση και αναστοχασμό, ανθρωπιά και αντίσταση ενάντια σε όλα εκείνα που οδηγούν στην απώλεια της μοναδικότητας και στην παθητική αποδοχή των καταπιεστικών κοινωνικών και πολιτικών μηχανισμών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά, «ιστορικά» έργα του Γιάννη Γαΐτη: Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα ή Μεταμόρφωση (1967), Ο δύστροπος

Για την έκθεση εκδόθηκε δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά

ΑΙΘΡΙΟ 1ου ΟΡΟΦΟΥ

– Τιμητική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Τάκης Τλούπας 1920-2020. Ταξίδια μιας ζωής»

Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Τάκη Τλούπα και από την αστείρευτη επιθυμία του για ταξίδια. Η αγορά της βέσπας  και το ταξίδι στο Παρίσι το 1953 στάθηκαν η αφορμή να στηθεί ένα φωτογραφικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Ευρώπη.

ΑΙΘΡΙΟ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

– Ανοιχτή παρουσίαση για το κοινό του φωτογραφικού «Οδοιπορικού στο Ιράν» των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιντζή.

–Έκθεση γλυπτών από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

ΦΟΥΑΓΙΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

-Έκθεση φωτογραφιών «Η Αναστήλωση του Ιστορικού Μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής» από 16-11-2019 έως 10/01/2020

– Έκθεση «Συλλεκτικής Αφίσας»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράλληλα με την παρουσίαση των παραπάνω εκθέσεων και με σκοπό πάντα τόσο την ανάδειξη του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου όσο και την αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία ως ένα ζωντανό κύτταρο αυτής πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις σε σχολεία για όσο διάστημα αυτό επιτρεπόταν λόγω της πανδημίας στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 μαθητές της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Με τα πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να κλείνουν λόγω της πανδημίας ,οι άνθρωποι των μουσείων βρήκαν νέους και καινοτόμους τρόπους για να κρατήσουν την επαφή τους με το κοινό.

– Η γυναικεία μορφή στη Συλλογή Κατσίγρα

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσίασε το βίντεο «Η γυναικεία μορφή στη Συλλογή Κατσίγρα» όπου εικαστικοί-μέλη του Σωματείου Εικαστικών Καλλιτεχνών Λάρισας «8» περιγράφουν έργα της Συλλογής στα οποία παρουσιάζονται γυναικείες μορφές.

– «Η δική μου Πολιτεία». Εκπαιδευτική δράση-διαγωνισμός ζωγραφικής για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 4–9 ετών με αφορμή το εμβληματικό έργο Πολιτεία (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη από τη Συλλογή Κατσίγρα, εξ αποστάσεως.

-«Ζωγραφίζω ένα έργο της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» – Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εξ αποστάσεως.

– Διαγωνισμός «Η δική μου Γκουέρνικα», ένα «ταξίδι» δημιουργικής γραφής για ενήλικες, με αφορμή το έργο-δωρεά του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα Ι».

-Προβολή εικονικής ξενάγησης της περιοδικής έκθεσης «Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής».

Το 8λεπτο βίντεο αυτό δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει τόσο την πολυσχιδή προσωπικότητα του βραβευμένου Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του όσο και την έκθεση με τίτλο “Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής” που εγκαινιάστηκε  στο αίθριο του 1ου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στις 8 Μαρτίου.

-Ψηφιακή παρουσίαση εμβληματικών έργων της Συλλογής Κατσίγρα μέσα από την προβολή ενότητας δέκα βίντεο.

Με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση εμβληματικών έργων της Συλλογής Κατσίγρα έγινε η παρουσίαση δέκα βίντεο στα οποία προβλήθηκαν επιλεγμένα έργα με κείμενα ιστορικών της τέχνης από τον κατάλογο της Συλλογής Κατσίγρα.

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα μέσω του καναλιού του μουσείου στο YouTube στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει το μουσείο (μέσω Facebook και Instagram).

-«paidikiekthesi.com»-Ετήσια παιδική έκθεση του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ψηφιακά!

Πρόκειται για 200 περίπου έργα ζωγραφικής αντιπροσωπευτικά δείγματα των εργασιών που δημιουργήθηκαν με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών του Εργαστηρίου κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Βίντεο-παρουσίαση του παραμυθιού “Το όνειρο” της Μπέττυς Μαγρίζου -Δράση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα» σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων (ΑΜΚΕ), στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων σχεδίασε και παρουσίασε σε βίντεο το παραμύθι ‘’Το όνειρο ‘’.

-Βίντεο-ψηφιακή έκθεση έργων παιδιών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση “Η δική μου Πολιτεία”

Βίντεο με έργα παιδιών ηλικίας 4-9 ετών που συμμετείχαν στη δράση με τίτλο “Η δική μου Πολιτεία” με αφορμή το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” της Συλλογής Κατσίγρα.

-Έξι εκπαιδευτικές δράσεις με αναφορά σε έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα & τα έπιπλα Σλήμαν

Η Δημοτική Πινακοθήκης Λάρισας παρουσίασε μία ενότητα έξι πρωτότυπων ψηφιακών εκπαιδευτικών δράσεων τις οποίες σχεδίασαν καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου.Στόχος των συγκεκριμένων δράσεων ήταν η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα.

–Η περίοδος της κατοχής στα έργα της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα ενότητα: «Αγωνιστικότητα» 1941 – 1944

Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Λάρισας παρουσίασε ένα επετειακό αφιέρωμα, των έργων της συλλογής με αναφορά στην κατοχή και την αντίσταση την περίοδο 1941 -1944 που εκτίθενται στην ενότητα «Αγωνιστικότητα» της μόνιμης συλλογής «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ»

-«Στο χρόνο του σήμερα μέσα από τα έργα της Συλλογής Κατσίγρα»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, εστιάζοντας για μία ακόμη φορά στη ψηφιακή παρουσίαση της Συλλογής Κατσίγρα, πρότεινε  τρία νέα project μέσω των οποίων προσεγγίζονται επίκαιρα κοινωνικά θέματα.

Βίντεο#1 «Το lock down μέσα από τα έργα της συλλογής Κατσίγρα»

«Το lock down μέσα από 24 έργα της συλλογής Κατσίγρα» παρουσιάζει ένα αφήγημα περιγραφής των ημερών που βιώσαμε τις δύσκολες ημέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας.

Βίντεο #2 «Το χειμωνιάτικο τοπίο στη συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα»

Στο συγκεκριμένο βίντεο γίνεται αναφορά στο χειμωνιάτικο τοπίο, ιδιαίτερα αγαπημένο θέμα πολλών καλλιτεχνών. Τα περισσότερα έργα περιλαμβάνονται και στην πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης της συλλογής με τίτλο «Το Πνεύμα του Τόπου».

Βίντεο #3 “Τα Χριστούγεννα μέσα απο τα έργα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα”

Το τρίτο project είναι αφιερωμένο στις λαμπερές ημέρες των Χριστουγέννων μέσα από την επιλογή δώδεκα (12) εμβληματικών έργων της Συλλογής Κατσίγρα που μας «μεταφέρουν» τη ζεστασιά και το «χρώμα» των Ημερών.

 

-Πρώτη πανελλαδικά η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στους «Δρόμους του Ιμπρεσιονισμού» του Συμβουλίου της Ευρώπης με το πρόγραμμα «Μαργαρίτες»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της δικτύωσης με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, συμμετέχει στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ιmpressionism Routes” -«Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού» με το πρόγραμμα «Daisies / Μαργαρίτες»

 

-Ένταξη της Συλλογής Κατσίγρα στο Search Culture και στη Europeana

Ολοκληρώθηκε ακόμη μία διαδικασία εξωστρέφειας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα με την δημοσίευση της Συλλογής Κατσίγρα στον ευρωπαϊκό συσσωρευτή πολιτιστικού αποθέματος Europeana  και στο SearchCulture

Ολοκληρώθηκε με αυτό τον τρόπο η συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η οποία αρχικά ξεκίνησε με την ένταξη της Συλλογής στο SearchCulture.gr που είναι ο Ελληνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Περιεχομένου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ελεύθερο Εργαστήρι

Αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα αποτελεί και το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών το οποίο το έτος 2019 συμπλήρωσε 33 χρόνια αδιάληπτης λειτουργίας φιλοξενώντας κάθε έτος περί του 450 μαθητές (ενήλικες και παιδιά).

Σκοπός του Ελεύθερου Εργαστηρίου είναι να οργανώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων που ασχολούνται με τις καλές τέχνες και αυτών που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Μοιράσου το άρθρο